GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vattenstrulet varar i minst en vecka till

Problemen med förhöjda halter av bakterier i vatten som påverkat ett flertal orter i Hässleholms kommun de senaste dagarna kommer att kvarstå minst en vecka till.
Hässleholm • Publicerad 30 oktober 2021 • Uppdaterad 5 november 2021
När vattnet åter är tjänligt så kommer Hässleholms vatten att meddela detta, tills dess kvarstår kokningsrekommendationen.
När vattnet åter är tjänligt så kommer Hässleholms vatten att meddela detta, tills dess kvarstår kokningsrekommendationen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Det berättar Emma-Karin Trygg Vincic, marknadschef och pressansvarig på Hässleholms miljö. Hon och andra inblandade aktörer möts nu varje morgon för att diskutera vattenfrågan.

– Som vi sagt innan så behöver vi två på varandra efterföljande rena provsvar för att släppa kokrekommendationerna. Där är vi inte än.

– Vi måste nog tyvärr säga det, att man får räkna med att rekommendationen kommer ligga kvar minst hela nästa vecka också, säger hon.

Problemen uppstod under helgen och Hässleholms vatten meddelande då att prover som analyserats indikerar att koliforma bakterier finns i vattnet. Men källan till föroreningen är ännu inte funnen.

Det innebär att Hässleholms Vatten fortsatt rekommenderar alla i Hässleholm, Ballingslöv, Finja, Mala, Sjörröd, Skyrup, Stoby, Tormestorp, Vankiva, Gulastorp, Röinge och Ignaberga att koka vattnet innan det dricks eller används till matlagning.

Hässleholms vatten tar nu tester på vattnet hela tiden och skickar till labb. Rekommendationen grundar sig för närvarande på preliminära provsvar.

– Det beror på att labbanalyserna tar tid. Det tar upp till en vecka att få verifierade och bekräftade provsvar.

Gränsvärdet för att det kommunala dricksvattnet ska betraktas som otjänligt går vid 10 koliforma bakterier per 100 ml. För en anmärkning räcker det att denna typ av bakterier påvisats. Höga halter indikerar i första hand att ytligt vatten läckt in, men påverkan av avföring från människor eller djur, till exempel via avlopp eller naturgödsel, kan inte uteslutas.

På Hässleholms vatten har man fått frågor från allmänheten om det kan bli värre, så att vattnet exempelvis inte ens duger att duscha i.

– Om det skulle vara så att bakteriehalten ökar så pass att man inte ens kan duscha, då hade vi naturligtvis sagt detta, säger Emma-Karin Trygg Vincic.

– Vi hemlighåller ingenting utan lämnar ut det vi kan lämna ut.

Totalt berör vattenproblemen 25 000 personer på tolv orter i Hässleholms kommun. Rekommendationen att koka vattnet gick ut på lördagsförmiddagen.

De boende i området uppmanas att läsa mer om kokningsrekommendationer och vad man kan göra och inte bör göra på Livsmedelsverkets hemsida.

Fakta

Så här kokar du ditt dricksvatten

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Hässleholms vatten

Magnus GrunnonSkicka e-post
Adrian EricsonSkicka e-post
Michell Grönlund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.