Veolia ska köra Krösatågen

Veolia ska inte bara köra Öresundstågen i Skåne och Småland utan också Krösatågen norr om Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 13 februari 2013
Foto: 

I dag beslutade Skånetrafiken, Blekingetrafiken, Kalmar Läns Trafik och Länstrafiken Kronoberg att låta Veolia Transport AB köra tågen mellan Hässleholm och Växjö, Emmaboda och Karlskrona samt Emmaboda och Kalmar. Trafiken börjar rulla i december och avtalet varar i fem år.

Hela upphandlingen kostar 57,8 miljoner kronor. Blekingetrafiken och Länstrafiken Kronoberg bidrar med cirka 15 miljoner vardera, Skånetrafiken med 10,1 miljoner kronor.

Det motsvarar prisnivån för Öresundstågen, vilket är mer än länstrafikbolagen hade kalkylerat med. Vissa delar, som kostnader för underhåll, ombyggnad och hyra för tågen, är inte klara. När det gäller banavgifterna har riksdagen ännu inte fattat beslut.

På sträckan Hässleholm–Växjö blir Krösatågen en del av satsningen på Pågatåg Nordost. De kommer att stanna i Ballingslöv, Hästveda, Osby och Killeberg. På vardagar under 2014 går elva turer i vardera riktningen.

Mellan Emmaboda och Karlskrona ska det gå 14-16 turer i vardera riktningen på vardagar. På det viset får Karlskrona en anslutning till och från Öresundstågen i Emmaboda.

Mikael Hallqvist
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.