Annons

”Vi minskar pendlarna med ett antal hundra.”

På torsdagsförmiddagen kom beskedet om skolstarten på HTS.
Hässleholm • Publicerad 13 augusti 2020
Rolf Bengtsson, skolchef, anser att förvaltningen har tagit ansvar för att begränsa smittspridning genom torsdagens beslut.
Rolf Bengtsson, skolchef, anser att förvaltningen har tagit ansvar för att begränsa smittspridning genom torsdagens beslut.Foto: Andreas Örwall Lovén

Gymnasiestarten har diskuterats i många kommuner, med tanke på den kvarstående höga risken för smittspridning. Lösningarna för att begränsa antalet pendlande gymnasieelever har sett ut på lite olika sätt. Nu har HTS (Hässleholms tekniska skola) och barn- och utbildningsförvaltningen landat i sin modell.

– Det kommer att bli undervisning på skolan varannan dag och på distans varannan dag, säger skolchef Rolf Bengtsson.

Annons

HTS delar upp det på så sätt att eleverna i årskurs 2 går varannan dag och eleverna i årskurs 3 går varannan. Eleverna i årskurs 1 kommer att ha skolgång som vanligt, med tanke på att de är nya på skolan. De äldre har redan skaffat sig rutiner från distansundervisning.

– Med tanke på att HTS har runt 900 elever så minskar vi pendlingen med ett antal hundra, uppskattar Rolf Bengtsson.

För det är resandet med kollektivtrafiken, inom kommunen och till kommunen, som har varit skäl för beslutet. Drygt två femtedelar av kommunens elever bor i Hässleholm, resten i övriga kommunen. Man har dessutom drygt 375 elever som pendlar in till gymnasieskolor i Hässleholm från andra kommuner.

– Gymnasieskolan som den ser ut numera, med fria skolval, är en pendlingsverksamhet, säger Rolf Bengtsson.

Skånetrafiken har sedan tidigare varit ute och vädjat till rektorer om att ta hänsyn till smittspridningen av covid-19. Man har befarat att trängsel i kollektivtrafiken kan få svåra konsekvenser.

Rolf Bengtsson anser att den lösning man nu kommit fram till, och som diskuterats med fack och skolpersonal, är ett rimligt sätt att bidra till minskat resande.

Beslutet kommer dock sent för de många gymnasieelever som undrat hur hösten kommer att te sig.

– Ja, det är nära inpå skolstarten. I juni visste vi för lite och sedan kom semestrarna. Lärarna kom tillbaka först denna vecka.

Torsdagen den 19 mars infördes distansundervisning. Nu kan rektor Jan Zettergren åter ta emot eleverna på HTS.
Torsdagen den 19 mars infördes distansundervisning. Nu kan rektor Jan Zettergren åter ta emot eleverna på HTS.Foto: Lasse Ottosson

Jacobsskolan, med runt 650 elever, berörs inte på samma sätt, med tanke på att yrkesprogrammen försvårar distansundervisning.

– Vi har pratat om individuella arbetsuppgifter som kan göras utanför skolan, men det blir nog ingen storskalig lösning, säger Rolf Bengtsson.

Annons

Skolchefen skönjer kanske början på slutet på en speciell situation som inleddes den 19 mars, då barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslutade att stänga undervisningen för Hässleholms gymnasieskolor.

Vilka är de svåraste prov ni ställts inför?

– Det var en lång lista av utmaningar, men en tröst i eländet är att betygen inte försämrades för eleverna i årskurs 9 och avgångseleverna på gymnasiet. Det har även snabbat på den digitala kompetensen, även för min egen del. Dessvärre blev det ett rumphugget studentfirande.

De intakta studieresultaten till trots så är Rolf Bengtsson en smula orolig över att man kommer att se konsekvenser i ett senare skede.

– Det blev stort fokus på avgångselever i högstadiet och gymnasiet och det finns risk att det uppstått kunskapseftersläpning i övriga årskurser. Vi har ingen erfarenhet av distansundervisning tidigare, så vi vet inget om effekterna. Men det eventuella kunskapstappet kan kanske tas igen.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons