Victor och Peter letade jaktmark – fann gömda dammar från 1600-talet
I utkanten av frodig bokskog nedanför Nävlingeåsen ligger Brännsvinsdammarna, en unik plats med anor från 1600-talet. Numera finns också Sveriges sydligaste rödingfiske här. Rödingen är annars en fisk som annars trivs allra bäst i de norrländska fjällen.
Att dammarna har förutsättningarna för fisket beror på källsprång. Det innebär att vattnet håller åtta grader – alla årstider.
Det var rena slumpen att Peter och Victor Lindholm hittade platsen 2014.
– Vi åkte runt i Skåne och letade efter jaktmark. Så hittade vi denna fantastiska miljö. Men då när vi kom hit för ungefär tio år sedan såg man inte vattenytan, den var helt full med sediment, berättar Peter medan han tittar ut över den kristallklara dammen.
– Det var nog bara tur att vi hittade platsen. Men att det skulle bli så här bra med dammarna och utgrävningen, det hade vi inte förväntat oss när vi började, säger Victor som är bosatt på den tillhörande gården.
Två rödingar, med de unika vita fenorna, glimtar till i vattenytan. Lite längre bort testar två personer fiskelyckan.
Dammen registrerades 1634 för brännvinstillverkning.
– Vi pratar alltså om tiden då området var danskt. Man grävde ut dammen för att få tillgång till klart och rent vatten. Och framförallt behövde man ha tillgång året om. Bygdens gamla gubbar visste var man kunde hitta källsprång, berättar Peter.
Källsprånget innebär att vattnet blir kallt på sommaren – men också att det blir en värmekälla på vintern, vilket kan vara förrädiskt. Dokument visar att tre flickor felbedömde isens tjocklek och gick genom isen för 400 år sedan.
– Åsen fortsätter uppåt härifrån. Det har bildats en lång underjordisk fåra, vilket gör att vattnet trycks nedåt och någonstans ska det komma upp. När man gräver i marken pulserar vattnet upp, det ser ut som en litet vulkanutbrott, berättar Peter.
Det tillhörande gårdshuset är lika gammalt som dammarna. På 1700-talet byggdes huset ut med korsvirkesstockar från Vinslövs klockstapel.
När Peter och Victor köpte gården var den förfallen och krävde renovering. Parallellt påbörjades arbetet med att återställa dammarna och röja i den 20 hektar stora skogen.
– Vi började med att gräva ut den nedre dammen 2017. Ganska snabbt täcktes den av grönalger, som frodats av kväve och fosfor som frigjorts under arbetet. Vi hade en granne som berättade att man kunde slänga i kornhalm. Det finns något ämne i det som algerna inte gillar. Nu är problemet borta, berättar Victor.
Till en början planterades regnbåge och gräskarp ut för att få liv i vattnet. Under en fiskemässa på Bosjökloster väcktes idén att börja sälja fiskekort.
Så småningom fick de tips från flera fiskare att det kanske skulle vara möjligt att plantera ut röding, tack vare källsprånget.
Rödingen klarar av temperaturer på upp till 15 grader. Mätningar av ytvattnet visade att det hade varit 14 grader som varmast i Brännvinsdammarna.
– Vi tände på utmaningen. Men det var ingen transportör som var beredd att köra levande fisk till Skåne. De trodde inte att den skulle överleva, säger Peter.
Peter och Victor fick ta saken i egna händer.
– Vi hyrde en bil och körde upp själva och lastade rödingen i vattentankar. Sedan var det bara att köra hit så fort som möjligt. Med syrgas och allt, skrattar Peter.
Alla utom en fisk överlevde och resten simmar kvar än idag – eftersom man inte får ta med sig rödingen. I dammarna kan man också fiska öring och regnbåge.
Eftersom det endast bildas tunn is under vintern och dammarna inte bottenfryser överlever fisken och blir förvildad. Det innebär att man slipper mata fisken med pellets, vilket också gör den svårfångad.
– När man matar fisken med pellets hugger de på allt på vattenytan. Men det är inte det flugfisket vi vill ha. För våra fiskare handlar det om upplevelsen att få dem på kroken, säger Victor.
– När fisken är förvildad får den en helt annan energi. Det finns de som inte får napp och blir besvikna. Därför behöver man läsa av förutsättningarna för dagen. Det handlar till slut om rätt fluga, berättar Peter.
På en av bryggorna står Adam Timminger, 30, från Halmstad. Han har varit på plats tidigt på morgonen för att fiska röding.
– Det är just rödingen och vattnets klarhet som utmärker det här stället. Det är en helt annan grej med flugfiske. När man lägger ut en torrfluga på vattenytan och fisken kommer upp och tar den. Man gör mothugg – och så har man den på kroken. Man kommer närmare fisken, närmare allt, säger Adam.
Trots succén har varken Peter eller Victor hunnit förverkliga sin ursprungliga hobby.
– Nej, varken jakt eller fiske har vi hunnit med. Vi är inte flugfiskare själva. Vi är de sämsta personerna att fråga angående flugfiske, säger Victor och skrattar.
– Vi njuter av att titta på fiskarna. Det är så kul att prata med människorna som är här. Det är ofta en viss typ av personer. Många är intresserade av friluftsliv och förstår värdet i naturen, säger Peter.