Annons

"Vill värna om de små tingsrätterna i landet"

Hässleholm • Publicerad 9 september 2003
Jörn Jacobsson t h på bild informerade centerpartistern f v kommunalrådet Lars Olsson, politiske sekreteraren Mathias Knutsson, centerns gruppledare Katarina Erlingson samt riksdagsledamöterna Lars Ivar Ericson och Johan Linander.PER ROSENQUIST
Jörn Jacobsson t h på bild informerade centerpartistern f v kommunalrådet Lars Olsson, politiske sekreteraren Mathias Knutsson, centerns gruppledare Katarina Erlingson samt riksdagsledamöterna Lars Ivar Ericson och Johan Linander.PER ROSENQUISTFoto: 

Under motionstiden i riksdagen som börjar i mitten av september kommer Centerpartiet att motionera om att bibehålla en decentraliserad tingsrättsorganisation.

På måndagen besökte riksdagsledamöterna Johan Linander, ledamot i justitieutskottet och riksdagsledamot Lars-Ivar Ericson från Tyringe tingsrätten i Hässleholm för att få information om verksamheten vid den nedläggningshotade tingsrätten.

Annons

Lagman Jörn Jacobsson informerade om Hässleholms tingsrätt som är en förhållandevis stor arbetsplats med ett 50-tal anställda sedan man för två år sedan fick inskrivningsmyndigheten för Skåne och Blekinge knuten till tingsrätten i Hässleholm.

Om inskrivningsmyndigheten flyttas från Hässleholm kommer också tingsrätten att försvinna.

– Centerpartiet har i flera år kritiserat den socialdemokratiska regeringens nedläggningar av mindre tingsrätter. Domstolsverkets senaste förslag att lägga ner hälften av alla landets tingsrätter är förödande för rättsväsendet och måste mötas med protester, sa Johan Linander.

– De mindre tingsrätterna gör ett utmärkt jobb och jag kan inte förstå att centralisering med åtföljande längre res- och handläggningstider skulle kunna innebära någon större besparing, framhöll riksdagsledamot Lars-Ivar Ericson.

Lagman Jörn Jacobsson menade också att styckepriset för ett mål inte blir lägre för att det flyttas till annan tingsrätt.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons