Villaägare lämnar kravlista

HÄSSLEHOLM. Husägarna som drabbades av översvämningen vid Finjasjön tidigare i år har nu skickat in en kravlista till Hässleholms kommun där man lämnat förslag till åtgärder som bör genomföras för att förhindra framtida översvämningsskador. Villaägarna har sammanställt ett tiopunkters program med krav på omedelbara åtgärder.
Hässleholm • Publicerad 7 maj 2002

För det första vill man att kommunen ser till att det genomförs en laga syneförrättning som är dimensionerad efter nuvarande förhållanden. Man vill också att det tas fram dokumentation på den nuvarande bottenprofilen, samt kontrollera och rätta till bottenprofilen vid Finjasjöns- och Hörlingeåns utlopp i Almaån. Villaägarna begär att all vedartad vegetation tas bort i Almaåns åfåra samt att man tar bort de gamla krigsbroarna på Möllerödsfältet och vid gamla T 4. Det ställs också krav på att kommunen förhindrar att spillvatten trycks upp i fastigheternas golvbrunnar och förhindrar att vattnet kommer in längs vägen och förhindrar de boende att nå sina bostäder vid exempelvis Brovägen. En annan angelägen fråga som kräver omedelbar åtgärd är att förbättra flödet vid Algustorps och Rättelövs möllor. Villaägarna säger vidare i sin skrivelse att Almaån snarast möjligt bör rensas enligt gällande vattendom. Kommunen bör också söka vattendom för reglering av sjön med tillräcklig åprofil för att klara avrinningen. I ansökan om ny vattendom bör det även finnas med ett dämme vid extrema lågvatten samt en avveckling av möllorna. Husägarna bifogar en frågelista där de vill ha besked på olika frågor. Bland annat frågar man efter vilken laglig grund som kommunen beslöt att särbehandla fastighetsägarna beroende på vilket år deras hus var uppförda. Man vill också från husägarnas sida att kommunen en gång för alla deklarerar att den omtalade ”Vallen” aldrig varit ett seriöst projekt. Husägarna vill med denna dementi från kommunen slippa påhoppen från omgivningen att husägarna får skylla sig själv eftersom de tackat nej till vallen. I skrivelsen vill man också ha ett besked från kommunen om vilka utredningar som gjordes efter 1980 för att förhindra vidare översvämningar. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.