Villaattack fångades av kamera

Filmklippet avslöjar hur en man tar upp en tegelsten och kastar genom fönstret. Polisen hittar senare en berusad man avtuppad över en soptunna i närheten. Klädseln stämmer med filmen men mannen nekar till stenkastning.
Hässleholm • Publicerad 12 augusti 2019
Stillbilden från övervakningsfilmen visar hur en tegelsten kastas mot huset.
Stillbilden från övervakningsfilmen visar hur en tegelsten kastas mot huset.Foto: Bild från förundersökningen

En man kommer vinglande vid garageuppfarten. Han kastar en sten mot ett fönster men missar. Han plockar upp en ny sten och den här gången träffar han. Snart plockar han även upp en tegelsten och kastar in den genom ett annat fönster. Allt fångas av videokameror, som paret i huset installerat efter tidigare trakasserier.

Paret säger sig känna igen den maskerade mannen på filmen.

Händelsen inträffade den 31 maj och paret larmade polis. Patrullen sökte av närområdet och några hundra meter bort hittades den misstänkte gärningsmannen. Han låg och sov över en soptunna. Klädseln kändes igen från övervakningsfilmen och han bar handskar i jackfickan. Mannen var berusad och omhändertogs.

I förhör uppger mannen, som är i 45-årsåldern, att han drack vin och starksprit under den aktuella eftermiddagen, att det blev luddigt och att minnet till slut försvann.

– Nästa sak jag minns så är jag inne i arresten på polishuset.

Han är däremot säker på att han inte kastat stenar mot villan.

– Jag förnekar. Det är inget jag skulle kunna göra, säger mannen i polisförhör, vilket han vidhåller även efter att han fått se filmerna från övervakningskameran.

Mannen åtalas nu för hemfridsbrott och skadegörelse. Paret kräver tillsammans 10 000 kronor i skadestånd för kränkning samt 1 500 kronor i självrisk för de skadade fönstren. Försäkringsbolaget kräver 7 103 kronor av mannen, som avser reparationskostnaden.

Paret har aviserat att de ska sälja villan och flytta, på grund av händelserna.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.