Annons

Vindkraftspark på Nävlingeåsen

Hässleholms första vindkraftspark byggs på Nävlingeåsen.
Hässleholm • Publicerad 14 januari 2009

Den första detaljplanen för vindkraftverk har påbörjats i Hässleholm. Området är Asmoarp på Nävlingeåsen och ett av de fyra områden i kommunen som i förstudier pekats ut som mest lämpliga för en etablering.

- Här var vindkraftsintressenterna tidigt ute och allt tyder på att parken blir av, säger Arne Elowson, ordförande i byggnadsnämnden som på tisdagens sammanträde hade det uppe som ett planärende.

Annons

- Vindkraftstillägget i översiktsplanen kommer om allt går i lås att tas av fullmäktige på marssammanträdet. Men för att inte tappa tid har arbetet med detaljplanen inletts. Det finns nu ett programförslag som ska ut på samråd.

Enligt förslaget ska det kunna uppföras en produktionsanläggning med upp till sammanlagt 20 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 150 meter. Detaljområdet är beläget cirka sju kilometer söder om Hässleholms tätort och mellan Sandåkra och Nävlinge. I dag bedrivs det skogsbruk inom området och närmaste bostadshus ligger cirka 700 meter från närmaste planerade verk. Bland övriga planärenden kan nämnas att Ballingslöv AB är behov av ytterligare mark och att området fram till södra infartsvägen ska planläggas för industriändamål. Däremot stoppas Brinova som tänkt ha kontorslokaler och förrådstält för uthyrning av maskiner på T4-område. Det är för nära det planerade bostadsområdet enligt nämnden.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons