Vinslövs rika historia skildras i ny bok
På landsvägen på Ringeleslätt lär det ha funnits en grind som var försedd med en larmanordning, eller i varje fall en slags klocka.
Ljudet uppmärksammade stråtrövare i Rövarkulan på att handelsresande passerade och sedan var ett överfall att vänta.
Organiserad brottslighet i historisk tappning, med andra ord.
Den och andra skrönor har en självklar plats i en bok om Vinslöv som lanseras i samband med att hembygdsföreningen firar 60 år med öppet hus.
Boken har fått namnet ”Vårt Vinslöv – mellan Nävlingeåsen och Almaån”. Innehållet ska inte bara spegla tätorten utan även byarna runtomkring. Arbetsgruppen har gått igenom befintligt bildmaterial, sökt nytt material och även tagit delar ur Kistebrevet, en årlig skrift som hembygdsföreningen ger ut till sina medlemmar. I boken ryms även nyare forskning och en del framtidsvisioner, signerat sjätteklassare i Vinslöv.
Bokens innehåll är utformad på ett sätt som gör att den ska kunna stå sig över tid.
– Det är ett hyfsat modernt språk, med tanke på kommande generationer, säger Pia Rennemark, som ansvarat för layout.
Arbetsgruppen har tagit sikte på ett innehåll som kan vara allmänt intressant.
– Platser, händelser och personer som betytt något för bygdens utveckling. Däremot har vi försökt att undvika personkult, säger Johan Nilsson, från arbetsgruppen.
En sak som intresserat arbetsgruppen är gatunamn. Här lyfter man till exempel fram Lilleskog, där gatorna är döpta efter kvinnor. I boken berättar man en del om dessa kvinnors historia.
När Kristianstadsbladet är på besök på Västergårda är det som brukligt onsdagsfrukost för arbetsgruppernas medlemmar som mumsar på hembakt bröd, sill och ägg. Den blivande 60-åringen har inga problem att hitta ideella krafter som engagerar sig.
Intresset för hembygdens historia är stort i Vinslöv.
Varför är det så?
– Det kan man fråga sig. Jag överraskas över hur stor respons vi får när vi gör något, säger Johan Nilsson.
För många vaknar intresset för hembygden och rötterna till liv runt 40-årsåldern, tycker sig Pia Rennemark märka.
– Många program med historisk anknytning på tv gör nog också mycket, säger Ingrid Hallefält Sjöholm, som ingår i arbetsgruppen.
Hembygdsföreningen har även medvetet arbetat med en utåtriktad verksamhet och inte varit intresserade av att endast vara föremålssamlande. Man vänder sig till barn och skola, man anordnar utställningar och man släpper böcker, som nu.
Boksläppet sker den 29 september.
Hemvändardag/ öppet hus
Plats: Västergårda.
Tid: Mellan klockan 12.00 och 16.00, söndagen den 29 september.
Underhållning: Stefan Persson spelar dragspel under eftermiddagen. Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter uppträder klockan 13.00 och 15.00.
Byggnaderna är öppna och samlingarna är tillgängliga, liksom guider.
Vinslövs hembygdsförening arbetar för att levandegöra livet igår och dela med sig av kunskapen till i morgon.