Vinslövs skolor måste stänga om fyra dagar

Max fyra dagar. Sedan måste Vinslövs skolor, förskolor och fritidshem stängas av hygieniska skäl.
Hässleholm • Publicerad 12 maj 2003
Christel Sjöstrand och Petra Wendel var strejkvakter vid Furutorpsskolan. BILDER: WILLY ALM
Christel Sjöstrand och Petra Wendel var strejkvakter vid Furutorpsskolan. BILDER: WILLY ALMFoto: 
Max fyra dagar tror rektor Eva-Karin Andersson att man kan hålla igång skolverksamheten.
Max fyra dagar tror rektor Eva-Karin Andersson att man kan hålla igång skolverksamheten.Foto: 

– Jag hoppas att vi klarar de närmaste fyra dagarna fram till och med torsdag, men jag vet inte. På fredag är det studiedag på skolorna och då är eleverna ändå fria.

Vi kommer att inspektera lokalerna varje dag. Måste de stängas så blir det i samråd med skyddsombudet, förklarar Eva Karin Andersson som är rektor i Vinslövs skolområde. Hur många som saknades på jobbet hade Eva-Karin Andersson inte full koll på under måndagens förmiddag. Det är studierektorerna som håller i den biten men gissningsvis tror jag det är mellan 40-50 som är uttagna i Kommunals strejk inom vårt område, säger hon.

– På förskolorna är en tredjedel av personalen borta, cirka 25 personer. Det betyder att vi håller öppet med färre personal och mindre kapacitet. Vi har vädjat till de föräldrar som kan lösa sin barnomsorg på egen hand. – Sedan har vi ett rullande schema för dem som är kvar så att det ska drabba föräldrarna lika. Men då det inte serveras mat heller är det flera föräldrar som valt att stanna hemma från jobbet även om man inte har föräldradagar kvar. Alternativet är annars att komma till dagis och ge sina barn mat.

– I morse låste jag upp dörren till huvudentrén på Furutorpsskolan. Jag anser att jag har rätt till det som verksamhetsledare. Inga andra dörrar har låsts upp på skolan. Däremot har vi skyldighet att se till så att säkerheten fungerar. Alla utrymningsvägar är kollade, det är fullt möjligt att ta sig ut.

– I det här läget måste vi visa respekt för strejken och förhålla oss neutrala. Vi kan inte hindra annan personal och eleverna att komma in på skolan och jobba.

– Deras lönekrav säger jag inget om. Det är en duktig och lojal personal, det är en konflikt på arbetsmarknadsnivå. Personalgrupper som berörs i Hässleholms kommun är barnskötare, måltidspersonal, vaktmästare, de som kör kommunens egna skolbussar och lokalvårdarna.

Hur det blir för eleverna och niornas slutbetyg om skolan måste stänga vet inte Eva-Karin Andersson.

– Enligt lag är ett läsår 178 dagar. Det finns alltså risk för att eleverna måste ta igen dagarna, men det är inget beslut som jag fattar som rektor. Det blir förmodligen något för Skolverket. Christel Sjöstrand och Petra Wendel var två av de strejkande som roterade som strejkvakter utanför skolan. De jobbar som lokalvårdare på skolan respektive sporthallen.

– Strejken är väl bra. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men självklart ska vi stå för det vi vill, säger Petra Wendel.

– Det är rätt att strejka och det ska märkas, menar Christel Sjöstrand. Det är ett viktigt jobb vi gör, och vi jobbar häcken av oss. Fungerar inte det fungerar inte heller det andra, men när den ”lille” vill ha betalt finns det aldrig pengar.

– Som strejkvakt är vår uppgift att kolla så att ingen gör de sysslor vi normalt gör. Vi kan inte ingripa men bryter någon mot det så rapporter vi.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.