Annons

Vinslövs skytteförening firar 100 år

VINSLÖV. Det finns en hundraåring i Vinslövs föreningsliv. Det är Vinslövs Skytteförening som kommer att fira dagen med öppet hus på sin skjutbana på Brantaberg den 30 juni. Det sker tio dagar efter årsdagen av bildandet som ägde rum den 20 juni 1901.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2001

Då föreningen bildades kallades den för Vinslövsortens Skytteförening. I första styrelsen var C W Lindbom ordförande. I styrelsen fanns också Otto Borg, Edvard Persson, Sven Bosson och N Thufvesson. En som sedan kom att bli en verklig trotjänare i styrelsen var Per Alfred Svensson, som lämnade sitt uppdrag först efter 52 år!

Av gamla handlingar och protokoll kan man utlösa att föreningen för 500 kronor köpte in tio stycken 6,5 mm:s gevär vid starten. Men det var inte helt lätt att skaffa sig en plats att träna på. Greve Hamilton ville skänka mark i Lommarp till skjutbana, men detta stoppades av ett jaktsällskap från Kristianstad. De ansåg att viltbeståndet skulle bli skrämt men då erbjöd lantbrukaren Åke Bosson mark på Brantaberg, och där har skjutbanan legat sedan dess.

Annons

Premiärskyttar lär bland annat ordföranden Lindbom och Bosson ha varit, och som första instruktör vid skjutbanan engagerades en sergant från Skånska Infanteriregementet i Kristianstad. Föreningens nuvarande styrelse är ordföranden Per Möllerström, Anders Persson, Tomas Ljunggren och Jan Bengtsson som fick förnyat förtroende på onsdagskvällens årsmöte. Kvarstående var Bertil Troedsson, Nils-Arne Hansson och Uno Svärd.

Föreningen har 72 medlemmar. K-pistskyttarna har som vanligt haft ett bra år med Per Möllerströms seger i sydsvenska mästerskapet som bästa resultat. Korthållsskyttarna har även tävlat och tränat om än mycket sparsamt, medan man hoppas att gevärsskyttarna ska komma igång igen.

Första kompetens till högre årtalsmärke i guld för fältskytte och färde kompetens i 2:dra stjärnan banskytte tilldelades Per Möllerström. Utmärkelsen högre årtalsmärke i guld fick Tomas Ljunggren medan Mats Olsson erhöll andra kompetens för samma märke.

I vandringspriset för luciaskjutningen fick Per och Viveka Möllerström första inteckningen. Per Möllerström vann också fjorårets månadstävling, tilläggsserie och Vinslövsmästerskap för K-pistskyttar.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons