Vinslövsbor protesterar mot att skog blir tomter

Vinslövsbor protesterar när kommunen vill bygga nio villor mitt i ett grönområde mellan kvarteren där de bor. Enligt översiktsplanen skulle skogen sparas och nu blir ärendet ett fall för länsrätten i Malmö.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2008
– Synd om de ska förstöra skogen, menar Bengt Nilsson som så gott som dagligen går med Hunter i det aktuella skogsområdet i slutet av Vikings väg.
– Synd om de ska förstöra skogen, menar Bengt Nilsson som så gott som dagligen går med Hunter i det aktuella skogsområdet i slutet av Vikings väg.Foto: 
Det finns redan tolv lediga tomter i Vinslöv och här är naturen viktig att skydda, hävdar Vinslövsborna.
Det finns redan tolv lediga tomter i Vinslöv och här är naturen viktig att skydda, hävdar Vinslövsborna.Foto: 
Vinslövsbor protesterar. – Kommunen vill bygga nio villor mitt i grönområdet mellan kvarteren som enligt översiktsplanen skulle sparas, säger Johan Månsson. Bilder: Bosse Nilsson
Vinslövsbor protesterar. – Kommunen vill bygga nio villor mitt i grönområdet mellan kvarteren som enligt översiktsplanen skulle sparas, säger Johan Månsson. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

På lördagsförmiddagen samlades ett 20-tal upprörda Vinslövsbor på vändplatsen i slutet av Vikings väg.

– Det är bra uppslutning med tanke på att det är mitt i semestertider, säger Johan Månsson. Men det är viktigt att vi träffas och bestämmer vad vi ska göra. Senast på onsdag måste vi har gjort vår överklagan av kommunens beslut till länsrätten i Malm.

Då har det nämligen gått tre veckor sedan Hässleholm kommun beslutat sig för att anlägga nio attraktiva tomter i skogen vid Vikings väg. Detta trots att man för ett år sedan i den nya översiktsplanen slog fast att naturen var viktig att skydda.

– Man vill anlägga nya bostäder i nya områden som ritats ut på en karta, trots att det finns minns tolv lediga tomter i Vinslöv redan, säger Johan Månsson. Juridiskt är det säkert korrekt, men är det sunt förnuft? Det anser ingen av de församlade att det är.

Hur kan kommunen vilja göra tomtmark av ett naturskönt område, som utnyttjas dagligen av motionärer och hundägare, av skolor och dagis? Där det finns ett rikt fågel- och djurliv?

– Detta är Vinslövs sista tätortsskog, säger någon och de andra håller med.

Vinslövsborna frågar sig om politikerna i kommunstyrelsen är medvetna om att de sagt ja till att gata/park ska anläggas i ett område som faktiskt är skog. De menar att översiktsplanen ska gälla som vägledning, där det heter att "parker är en stor tillgång i det tätbebyggda samhället och bör inte bebyggas".

– Utnyttja de nya planerade områdena i översiktsplanen i stället för att gräva i skogen, säger Johan Månsson. Enligt samtal jag haft med kommunen är även Kummeln ett område som är juridiskt helt okej att börja bebygga. Det är helt sanslöst med tanke på översiktsplanen.

– Alla vet hur viktigt det är att bevara den tätortsnära naturen, vilket kommen också slog fast i översiktsplanen förra året, men som man redan verkar ha glömt. Det tillfälliga mötet ute på vändplatsen enas om att bara är politikerna som kan ändra på beslutet.

Därför måste de överklaga till länsrätten i Malmö senast onsdag 9 juli samt skriva insändare i tidningen och skrivelser till kommunpolitikerna i kommunstyrelsen.

– Det är bra om vi påverkar så många som möjligt, säger Johan Månsson. Vinslövs nätverksgrupp måste få reda på detta, liksom PRO och SPF, Lions dagis och skola, våra lokala politiker.

– Nio tomter på vardera tusen kvadratmeter är ett stort område.

Vinslövs sista tätortsskog får enligt Vinslövsborna helt enkelt inte försvinna.

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.