Annons

Viteshot på 240 000 kronor undanröjt

HÄSSLEHOLM. För 14 dagar sedan hotade miljönämnden i Hässleholm med ett vite på 240000 kronor om ett lantbrukarpar inte släppte ut sina mjölkkor på bete före den 1 juni. Viteshotet är nu undanröjt och miljönämnden lägger ner ärendet sedan lantbrukarparet sålt sina 20 kor och sex dräktiga kvigor till en bonde i Småland.
Hässleholm • Publicerad 5 juni 2002

Hälften av besättningen har levererats till den nye köparen 12 kor som inte var avhornade före leveransen får vara kvar på gården ytterligare några dagar.

Det var i torsdags i förra veckan som miljökontoret i Hässleholm fick meddelande om att de aktuella korna hade sålts. Det vill säga två dagar innan viteshotet skulle trätt i kraft.

Annons

Nu var det bara ett problem att alla djuren inte var avhornade, vilket fick göras på plats av veterinär.

Ur djurskyddssynpunkt måste dessa djur vara kvar på den aktuella gården tills veterinär ger transporttillstånd till den nya hemorten.

– Vi har ingen synpunkt på detta. Vi har kontrollerat så att köpet är riktigt, så för vår del är nu ärendet utagerat, säger miljöchefen i Hässleholm Sven-Inge Svensson.

Under de senaste tio åren har lantbrukarparet haft olika förevändningar för att inte släppa ut sina kor på sommarbete så som lagen föreskriver.

Det var vid miljönämndens majmöte som nämnden tog det drastiska beslutet att ta till ett ordentligt viteshot.

Om inte korna släpptes ut på bete så skulle miljönämnden omedelbart vända sig till länsrätten och begära att vitet skulle utkrävas.

Vitesföreläggandet baserades på makarnas inkomst på sin mjölkproduktion under fyra månaders tid.

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons