Vittsjö GIK får betala 139 000 i böter

I sin iver att göra om Vittsjö idrottsplats till en allsvensk arena inför premiären i damallsvenskan rev Vittsjö GIK ett gammalt förråd. Det kostar nu klubben 139 100 kronor i böter.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2012
Vittsjö idrottsplats ska uppgraderas inför premiären i damallsvenskan.
Vittsjö idrottsplats ska uppgraderas inför premiären i damallsvenskan.Foto: 

Byggnadsnämnden i Hässleholm beslöt på tisdagen att kräva ut en byggsanktionsavgift av Vittsjöklubben för att man rivit en förrådsbyggnad utan att först ha sökt och beviljats rivningslov och fått startbesked. Idrottsplatsen genomgår en upprustning för att klara de krav som Svenska fotbollförbundet ställer på lag som spelar i allsvenskan.

– Jag har inte läst nämndens beslut ännu, men spontant tycker jag det är en orimlig summa för den här byggnaden, säger Poul Andersson, viceordförande och tillika byggherre, när han genom Kristianstadsbladet nås av beslutet.

– Det hade till och med varit billigare om jag rivit min egen villa utan lov än det här gamla förrådet som redan var rivningsfärdigt, konstaterar Poul Andersson.

– Förrådet var i så dåligt skick att det fanns risk för olycka om det rasade. Det fanns heller inget miljöfarligt avfall. Det har vi framfört till byggnadsnämnden. Likaså att det skulle betraktas som en komplementbyggnad, med en lägre sanktionsavgift.

Hur föreningen ska ställa sig till beslutet, och om man ska gå vidare och överklaga eller ej ger Poul Widell inget svar på för stunden utan avvaktar det skriftliga beslutet från byggnadsnämnden.

– När vi har det får vi sätta oss ner och ha ett samråd i styrelsen. Det kommer självklart påverka föreningens ekonomi om vi inte kan hitta pengarna på annat sätt. Då blir det att dra ner eller hitta billigare lösningar på andra håll i verksamheten.

Annars går jobbet som planerat med omgörningen av idrottsplatsen. Tack vare det milda vintervädret lades rullgräset ut i slutet av november.

– Som det ser ut nu ska vi bli klara och få fotbollförbundets godkännande till hemmapremiären 15 april. Helst vill vi även kunna valla spelarna på planen före premiären, men kommer det en halv meter snö ändras förutsättningarna snabbt.

Mikael Hallqvist
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.