Annons

Wei Wei mellan öst och väst

HÄSSLEHOLM. För en artist som är en miljonindustri i sitt hemland, med de stora arenorna som ett naturligt forum, blir Röda salongen i Hässleholm kulturhus en märklig kontrast. Men sångerskan Wei Wei, festklädd i klarröd och gnistrande klänning, uppskattar intimiteten och hälsar publiken: –Det är vid tillfällen som dessa jag vet att jag har en publik som verkligen är här för att de älskar musik.
Hässleholm • Publicerad 2 januari 2001
Tack. Wei Wei och hennes man Michael Smith trivdes.
Tack. Wei Wei och hennes man Michael Smith trivdes.Foto: 
Exklusivt med Wei Wei. Den kinesiska superstjärnan bjöd Hässleholmspubliken på en högtidlig stund i kulturhusets röda salong. Bild: BOSSE NILSSON
Exklusivt med Wei Wei. Den kinesiska superstjärnan bjöd Hässleholmspubliken på en högtidlig stund i kulturhusets röda salong. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Den extrainsatta nyårskonserten med kinesiska superstjärnan Wei Wei och hennes amerikanske man, pianisten Michael Smith, blev en högtidlig stund för publiken i en fullsatt röd salong i Hässleholm kulturhus.

Med ett dovt blått ljus på bakgrundsdraperiet glider Michael Smith in, likt en Liberace utan glitter, i matchande blå sidenkostym och vita stövlar. Smith tar plats vid Steinwayflygeln och tycks nästan vilja krypa in under tangenterna när han framför ett 20 minuter långt stycke som möjligen är en strid mellan årstiderna.

Annons

Där vintern kämpar med all sin kraft för att vårsolens strålar inte skall smälta bort snön, men där en porlande bäck slutligen bryter fram. Och då med hjälp av den svala elegansen från Wei

Weis röst som stundom är mörkt beslöjad, stundom klar, stark och ljus.

Ljussättningen är magnifik och tar oss med till en värld långt borta, men inte helt främmande för filmintresserade som känner till de kinesiska mästarna; Zhang Yimou och Chen Kaige. Sedan har Smith gjort sitt. Steinway ersätts av förinspelad musik och plötsligt känns det som om förtrollningen håller på att brytas. Wei Wei, som tillsammans med maken nyss bröt barriärerna mellan populärmusiken och det klassiska, byter repertoar.

Asiatisk mystik blir enkelt identifierad pop och soul med försiktiga discorytmer.

Det låter Streisand, Houston och – faktiskt – Carola. Wei Wei berättar om sin västerländska karriär. Om konserter i Las Vegas, på Carnegie Hall i New York och under de olympiska sommarspelen i Atlanta 1996.

Efter en timslång konsert tackar hon ödmjukt sin nya hemmapublik (Wei Wei och Michael Smith bor i Tyringe) och applåderas in till ett extranummer som Smith skrev inför framträdandet i Atlanta: ”I believe in China”.

En mäktig och effektfull avslutning, men tyvärr inte med samma exklusiva närvaro som när Wei Wei sjunger om kärlek enligt den kinesiska folksångstraditionen.

anders.martensson

@kristianstadsbladet..se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons