Widmark går tillbaka till roll som rektor

Urban Widmark behövde inte fundera länge på sin framtid. Den 1 mars börjar han arbeta som rektor i Kristianstad igen.
– För mig är det här en bra lösning, säger han.
Hässleholm • Publicerad 2 februari 2013

Urban Widmark (M) frånsade sig sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i måndags. Så sent som i onsdags berättade han att han skulle ägna veckan åt att fundera över sin framtid.

Samma kväll mejlade han till den vikarierande skolchefen för gymnasieskola och vuxenutbildning i Kristianstad, Mattias Olsson, att han önskar avbryta sin tjänstledighet för politiska förtroendeuppdrag och återinträda i sin tjänst som rektor. Detta från och med den 1 mars. ”Jag kan även tänka mig att arbeta med övergripande utvecklings- och/eller strategiska frågor”, skrev Urban Widmark.

Morgonen därpå fick han till svar att han är välkommen tillbaka.

– Han kommer tillbaka till oss och kommer att arbeta i gymnasieskolan. Vi har inte bestämt specifikt rektorsuppdrag, men det kommer att beslutas i nästa vecka. Därefter kommer verksamhet och personal att informeras, säger Mattias Olsson.

Söderport en möjlighet

Enligt honom finns ett par alternativ. Från och med den 1 februari påbörjade en rektor på Söderportgymnasiet en tjänstledighet året ut, vilket gör att det finns ett behov i skolområdet.

– Men det innebär inte per automatik att det är där han får sitt uppdrag.

Mattias Olsson ser positivt på att Urban Widmark vill tillbaka till skolan.

– Vi har känt varandra i några år och varit kollegor i tre-fyra års tid. Det ska bli roligt att arbeta ihop igen.

Urban Widmark berättar att han ser fram emot att komma till Kristianstad igen och att han hoppas bli en del av uppbyggnaden av en bra gymnasieskola.

– Jag tror att jag har något att tillföra. Efter att ha varit i en ganska turbulent situation är skolan ändå ett område som jag behärskar och känner mig trygg i.

Slipper slipsarna

Att få arbeta med ungdomar igen är något han tycker ska bli extra roligt.

– Det är det som jag saknat mest. Det har varit väldigt mycket äldre män i kostym och slips och ganska stelt och formellt, säger han.

Formellt lämnade han in sin avskedsansökan som kommunstyrelsens ordförande under fredagseftermiddagen. En del politiska uppdrag ska han behålla. Han har för avsikt att sitta kvar som ledamot i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Han utesluter inte en framtida kandidatur till riksdagen.

– Jag utesluter inget och inte det heller. Men jag har inte planerat i de banorna just nu.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.