Annons

Wrappade elskåp ska ge ökad citytrivsel

HessleCity och Eon vill med kommunens hjälp smycka, eller foliera, ett 80-tal elskåp i centrum. Motiven är inte bestämda men hela kommunen ska bli synlig, hoppas cityledare Johan Jönsson.
Hässleholm • Publicerad 3 februari 2020 • Uppdaterad 4 februari 2020
Johan Jönsson, cityledare, hoppas att projektet med att foliera 77 elskåp i kommunmotiv blir verklighet inom kort.
Johan Jönsson, cityledare, hoppas att projektet med att foliera 77 elskåp i kommunmotiv blir verklighet inom kort.Foto: Andreas Örwall Lovén

Grå elskåp, estetiskt sargade av gamla affischer och klotter, har de senaste åren i ökad utsträckning förvandlats till plattformar för olika uttryck.

I Helsingborg har elskåpen ”wrappats”, eller folierats, och i Simrishamn har man under två år låtit konstnärer utsmycka 65 elskåp i något som heter Street Art Österlens projekt Electric Totem.

Annons

Nu vill Hesslecity göra något liknande i centrala Hässleholm, på en yta som ringas in av Järnvägsgatan, Andra Avenyen, Östergatan och Tingshusgatan. Inom området har 77 elskåp identifierats.

– Vi tror att utsmyckade elskåp ökar känslan av rent, snyggt och tryggt. Med små medel går det att göra skillnad för upplevelsen av Hässleholm, säger Johan Jönsson, cityledare.

Man har varit i kontakt med ägaren av elskåpen, Eon, som ställt sig positiv.

Vad som ska pryda elskåpen är ännu inte fastslaget, men det sannolika är foton. Det är inte bara staden som ska exponeras utan även de olika orterna i kommunen.

Så här ser det ut idag.
Så här ser det ut idag.Foto: Hesslecity

– Genom att visa upp orterna visar man på samverkan och att kommunen är en enhet, säger Johan Jönsson.

Kommer man att tillsätta någon slags smakjuryn för att bestämma motiv?

– Vi får väl se, men jag ser gärna att det är så levande bilder som möjligt, med människor i olika sammanhang. Det ska vara folk och rörelse.

Finns det inte en risk att det blir diskussion kring vad som visas upp eller inte visas upp?

– Jag tror det går att hitta en linje, en röd tråd. Det går inte att visa upp hur mycket som helst. Vi kikar lite på hur andra städer arbetar, så att vi inte behöver uppfinna hjulet en gång till.

Så här kan det se ut i framtiden.
Så här kan det se ut i framtiden.Foto: Hesslecity

Om det idén omsätts i praktiken – det pågår fortfarande diskussion om finansieringen – så kan det begränsade området komma att växa och fler elskåp folieras.

Annons

Hur har mottagandet varit i andra städer?

– I Helsingborg har nedskräpning och affischering minskat. Mottagandet från allmänheten har varit positivt. Vi hoppas på att folieringen leder till att känslan av centrum som en mötesplats förstärks och att man får en bättre upplevelse.

När Helsingborg wrappade sina elskåp upplevde man minskat klotter och affischering.
När Helsingborg wrappade sina elskåp upplevde man minskat klotter och affischering.Foto: Hesslecity

Och om någon ändå säger: Vad ska det här vara bra för?

– Då får man jämföra med hur elskåpen ser ut just nu.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons