Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Youtube-stjärnor lockade storpublik till bion

150 ungdomar tog på sig masker för att agera statister när sista avsnittet av "Mystikhörnan" spelades in. "De är superroliga”, säger Liam Cederberg som hade kommit från Eslöv.
Statisterna satte på sig masker när de medverkade i sista avsnittet av ”Mystikhörnan”.
Statisterna satte på sig masker när de medverkade i sista avsnittet av ”Mystikhörnan”.
Foto: Lasse Ottosson

Det är alldeles knäpptyst i salongen där mestadels ungdomar bänkat sig för att delta i det hyllade Youtube-fenomenet Monte Fjantons serie "Mystikhörnan".

”Mystikhörnan” är en slags parodi på olika konspirationsteorier, men kanske framför allt driver serien med alla som tror på dem. Två säsonger finns ute och just nu pågår inspelningen av den tredje och sista.

– Tredje säsongen är en slags prequel och en uppföljare till de tidigare säsongerna, säger Basse, eller Sebastian Wilnerzon Thörn som han egentligen heter.

Man kommer förstå att det är sista säsongen?

– Det hoppas jag.

I serien får man följa Morgan Månstråle (Johan Nilsson) och hans Indiana Jones-liknande reporter Kenneth Hyvel (Felix Nordh) som försöker öppna folks ögon för verkligheten. Med sig har de Leffe (Marcus Wilnerzon Thörn) som likt Don Quijotes medhjälpare Sancho Panza förstör allt med sitt logiska snusförnuft. Han har dock svårt att få gehör för sina tankar om verkligheten. Leffe är också hyresvärd för killarna men har vissa svårigheter med att driva in sina pengar.

Allt är precis lika skruvat och underhållande som det låter.

– Jag gillar karaktärerna. Det är bara roligt. De har använt saker som "Illuminati" (en konspirationsteori som gör gällande att en hemlig sammanslutning styr världen, red. anm.) som blivit stort på Youtube och driver med det, säger bröderna Liam och Ludvig Cederberg som åkt upp från Eslöv.

Liam och Ludvig Cederberg  åkte upp från Eslöv för att se sina idoler.
Liam och Ludvig Cederberg åkte upp från Eslöv för att se sina idoler.
Foto: Lasse Ottosson

Allting började hemma i Tyringe när kompisgänget tvingade en av deras pappor att filma med en VHS-kamera. Då visade man upp sekvenserna för vänner och familj. År 2007 la man upp sina första klipp på nätet. Långsamt men säkert har tittarna blivit fler.

Monte Fjanton har flera olika serier. I BRIS, "Basses rätt i skafferiet", driver man med den ändlösa raden av matprogram som finns. I programmen tillagas mat av någon som inte har någon aning av vad han håller på med. Sedan tvingas andra äta "mästerverket". En kokbok har också getts ut med recepten. Skånska ordvitsar får man på köpet.

”Mystikhörnans” första säsong lades upp på Youtube i början av 2013.

I början läste killarna inte manuset innan började spela in. De kom till inspelningsplatsen och körde igång. Med tiden har processen blivit mer seriös och tittarna skriver uppskattande vid deras videos på Youtube. Sommaren 2014 hade Monte Fjanton 43 000 prenumeranter. I dag har de 133 000.

Basse, när gör ni detta på heltid och slutar era andra jobb?

– Vi gör detta på heltid. Vi hade inga andra jobb, säger han.

Frågan är bara vad scenen i biosalongen, där alla sitter med masker, ska sluta med. Allting avslöjas i den tredje säsongen av ”Mystikhörnan” som läggs upp i februari. Innan dess kan du se hela säsongen på bio. Alla avsnitt visas i fyra städer mellan den 24 och 28 januari. I Malmö visas alla avsnitt på Folkets Bio Panora den 26 februari.

I februari lägger Monte Fjanton ut den tredje säsongens avsnitt på nätet.
I februari lägger Monte Fjanton ut den tredje säsongens avsnitt på nätet.
Foto: Lasse Ottosson