Nyheter

Sverige behöver unga företagare

Skåne förlorade en jämförelsevis liten andel av jobben under finanskrisen, 2,4 procent mot rikets nästan 3 procent.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2011

Det var bara Stockholm och Uppsala län samt Gotland som tappade större andel. En orsak kan vara att danskarnas efterfrågan på arbetskraft mildrade krisen i Skåne, men då vändningen uppåt är senare på danska sidan är inte mycket draghjälp därifrån att vänta den närmsta tiden.

Siffrorna belyser det delade Skåne, nordöstra delen tappade över 4 procent av jobben, nordvästra delen drygt 3 procent medan södra Skåne förlorade cirka 1,5 procent mellan slutet av 2008 och slutet av 2009.

På kommunnivå är skillnaderna i mycket stora om vi hoppar fram till november 2010. Då saknade över 11 procent av arbetskraften i Landskrona jobb eller fanns i AMS-program. Bromölla och Östra Göinge hade drygt 8 procent som saknade reguljära jobb (lägre andel än i både Malmö och Helsingborg), Hässleholm 7,8 procent och Kristianstad 7,6 procent.

Det kan jämföras med Staffanstorp, Lund, Svedala, Kävlinge, alla cirka 4 procent, Vellinge 3,6 procent och Lomma 2,9 procent.

För ungdomar 18–24 år är siffrorna betydligt värre med Bromölla där nästan 22 procent står utan ordinarie jobb, Hässleholm, Östra Göinge, Simrishamn och Kristianstad cirka 14 procent. Totalt för Skåne och riket är siffran cirka 11 procent.

Efter att ha tagit del av all denna deprimerande statistik gick jag in på Arbetsförmedlingens Platsbank och fann nästan 40 000 lediga jobb, därav drygt 3 000 i Öresundsregionen inklusive delar av Själland. Av dessa fanns 113 lediga jobb registrerade i Kristianstad, 47 i Hässleholm, 9 i Bromölla och 7 i Östra Göinge.

I Kristianstad fanns ingen arbetsgivare som efterfrågade folk för sanering/renhållning, kropps- och skönhetsvård, säkerhetsarbete eller naturbruk. Däremot behövdes 27 till hälso- och sjukvård, 15 till administration/ekonomi, 13 pedagogiskt arbete och 9 inom transport, endast enstaka till industrin.

Snickare var första yrket att söka vidare på via hemsidan, två behövdes i Kristianstad, måna om att alltid göra sitt yttersta, särskilt intressanta jobb för dem som saknar utmaningar i sitt nuvarande jobb. Annars fanns det mängder med snickarjobb i Stockholm och i Norge.

Nu tillsätts många jobb vid sidan om Arbetsförmedlingen, en del nappar direkt på tidningsannonser eller tillsätts via personliga kontakter. Nu rapporteras ökande bristande på verkstadsarbetare.

Den senaste tidens har det larmats om att många tiotusenstals mindre företag läggs ned de kommande åren i samband med pensioneringar och brist på köpare, över 40 procent av företagarna påstås vilja lämna över eller försöka sälja närmaste tio åren. Sverige har för övrigt låg andel företagare.

Visserligen har den borgerliga regeringen genomfört regellättnader, däribland halverat gränsen för aktiekapital och avskaffat revisionsplikten för mind-re företag. Många andra lättnader är dock perifera som inte ger nya jobb. Inte mycket gjorts för att utbilda ungdom till företagare. Här har regeringen varit seg i starten.

SAXO
Henric Borgström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.