Brustet förtroende
Försäkringskassan är en av Sveriges absolut viktigaste myndigheter. 212 miljarder kronor betalades ut i olika försäkringsersättningar förra året. Det är mer än 22 000 kronor per svensk. Försäkringskassan är en symbol för den svenska modellen där kollektiva statliga försäkringar ska stå för tryggheten och ge ekonomisk ersättning vid oförutsedda eller planerade livsförändringar.
På en sådan myndighet ställs stora krav. Inom många områden levererar Försäkringskassan mycket god service. Ett telefonsamtal eller en knapptryckning på datorn och ersättningen sätts in på bankkontot.
Tyvärr finns det alltid risk för fusk och korruption. Främst tänker man då på att vissa medborgare utnyttjar och lurar systemet. Även om det finns upprörande fall är fusket ändå på relativt låg nivå.
Men vad händer om medborgarna börjar misstänka att myndigheten och dess företrädare sviktar i sin maktutövning?
Den senaste tiden har tyvärr gett flera exempel på dåligt omdöme i Försäkringskassans yttersta topp. Generaldirektören Dan Eliasson skrev på Twitter i februari: ”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”
Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, krävde Dan Eliassons avgång, men regeringen reagerade inte. Dan Eliasson har yttrandefrihet, men det är olämpligt att som myndighetschef offentligt uttrycka stor aversion mot en partiledare i Sveriges riksdag. Sådant bör en generaldirektör vara försiktig med även om vederbörande personligen tar avstånd från partiledarens värderingar.
Än värre blev det när Expressen avslöjade att Försäkringskassans kommunikationsdirektör gett sin flickvän en ny tjänst med löneförhöjning och att en annan hög chef anställt sin sons sambo. Kommunikationsdirektören lämnade sitt jobb till följd av publiciteten.
Men saken stannar inte där. Expressen kunde i går genom en inspelning avslöja hur den högst säkerhetsansvarige på Försäkringskassan försökt få anställda att svara på frågan om vem som har läckt information till pressen. Det är ett grundlagsbrott. Anställda vid myndigheter har meddelarfrihet; det är en viktig del för att missförhållanden, svågerpolitik och korruption i den offentliga förvaltningen ska avslöjas.
Expressenschefredaktör Thomas Mattsson har anmält Försäkringskassan och säkerhetschefen till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern.
Dan Eliasson svarade på Twitter med att ”Meddelarfriheten är okränkbar. Bra att JK granskar.”
Det är mycket bra att JK granskar. Men det räcker inte. Avslöjandena kring Försäkringskassan är av så allvarlig art att förtroendet för hela myndigheten och dess ledning är skadat. Att återupprätta det är viktigt. Att säkerhetschefen sattes ur tjänst under gårdagen är ett första steg. Men Dan Eliasson har mer arbete framför sig för att bevisa att han är rätt person att leda Försäkringskassan vidare.