Nyheter

Dags att tala till väljarna

Skåningarnas kunskaper om Region Skåne har stora brister.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2014

När länsstyrelsen gör den slutliga sammanräkningen av rösterna efter de allmänna valen finns det en tydlig rangordning. Först räknas riksdagsvalet, därefter kommunfullmäktigevalen och sist valet till landstingsfullmäktige. Visserligen måste ett val räknas före ett annat men att landstingsvalet räknas sist visar tydligt varför det ibland kallas för det bortglömda valet.

Det är inte konstigt. Även om landstingens ansvarsområden verkligen tillhör välfärdens kärna är inte ett val som får särskilt mycket uppmärksamhet. Den stora politiska debatten sker på riksdagsnivå och de politiska ansvarsområden som ligger närmast väljarna har kommunerna hand om. Mellan den nationella och den lokala politiken hamnar alltså landstingspolitiken.

För precis 15 år sedan bildades Region Skåne genom en sammanslagning av Kristianstads och Malmöhus läns landsting. Det borde innebära att skåningarna lärt känna sin region. Men så är tyvärr inte fallet. Nog för att landskapet är ett välkänt begrepp men det finns stora kunskapsluckor om Region Skånes verksamhetsområden. Det framkommer i en enkät som regionen låtit genomföra där 500 skåningarna har intervjuats.

Visserligen känner drygt 80 procent av skåningarna till att regionen ansvarar för sjukvården men drygt hälften tror också att äldreomsorgen ingår i regionens verksamhetsområden. Drygt varannan student tror att regionen ansvarar för skolan och bara hälften av kvinnorna känner till att kollektivtrafiken är ett regionalt ansvar.

Det finns även kunskapsluckor om den regionala politiken. Särskilt dålig är skåningarnas kunskap om vilka partier som bildar politisk majoritet i regionen. Bara en av fem tillfrågade kunde spontant uppge rätt svar: M, FP, C, KD och MP.

För en snabbrepetition. Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken i Skåne. Regionen har även samordningsansvaret för utvecklingsarbetet i länet, ett ansvar som tidigare låg på länsstyrelsen.

Att kunskapen om Region Skånes verksamheter inte är bättre kan vara förståelig men är samtidigt också ett stort demokratiskt problem. Varför ska man annars rösta? Anledningen till att landstingsvalet ändå har ett högt deltagande beror troligen uteslutande på att det sker samtidigt som riksdagsvalet.

En förklaring till ett lågt intresse för regionpolitiken kan finnas i att väljarna inte känner att man kan påverka. Så borde det inte vara. Skåne har goda förutsättningar att utvecklas till en attraktiv region men står också inför stora utmaningar med framför allt en låg sysselsättning. I det läget borde politikerna vara bättre på att formulera sina visioner om hur Skåne ska utvecklas.

I dagens uppskruvade debattläge mellan den borgerligt styrda femklövern och Socialdemokraterna är det svårt för väljarna att navigera rätt. Ska medborgarna ta landstingsvalet i Skåne på allvar måste regionpolitikerna också tala till väljarna. Det gör man inte i dag.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.