Nyheter

Jobb för hela Skåne

Den skånska jobbtillväxten är mycket stark. Men det finns fortsatt stora ojämlikheter inom regionen.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2014
På väg till jobbet.
På väg till jobbet.Foto: Foto: Annica Jönsson

Många har egen erfarenhet av arbetslöshet eller känner någon som saknar jobb och vet vad det innebär. Att inte kunna tjäna sitt eget uppehälle är en mycket utsatt position. Ett arbete är också en viktig identitet. Att jobben pekas ut som den tyngsta valfrågan är därför inte konstigt.

Att Sverige har en arbetslöshet på drygt 8 procent är oroväckande. Men vänds perspektivet för att istället se på hur stor andel av befolkningen som har sysselsättning ser det klart bättre ut. Sysselsättningsgraden i Sverige i åldern 20-64 år är den högsta i EU, enligt ny statistik från Eurostat. Det beror framför allt på jämställdheten, att kvinnor i Sverige i högre utsträckning är en del av arbetsmarknaden än i andra EU-länder, och på att fler äldre arbetar.

En ny prognos från Arbetsförmedlingen som presenterades på onsdagen pekar på att arbetslösheten kommer att sjunka under 2014 och nästa år. De svenska hushållen har en bra ekonomi vilket håller uppe den inhemska konsumtionen. Enligt prognosen skapas det knappt 100 000 nya jobb under 2014 och 2015. Det innebär att arbetslösheten sakta men säkert kryper under 8 procent. Den största jobbtillväxten sker i de tre storstadsregionerna. De nya jobben finns framför allt inom handeln, hotell- och restaurangnäringen och inom it-branschen.

För Skånes del blir det drygt 20 000 nya jobb under de två åren, vilket är en markant uppgång. Men tyvärr ligger den skånska arbetslösheten fortsatt tydligt över riksgenomsnittet.

För de skånska politikerna finns det många utmaningar, inte minst i att förutsättningarna skiljer sig stort inom länet. Slutsatsen från Arbetsförmedlingen är att ”Skånes arbetsmarknad är tudelad och de sociala klyftorna är större i Skåne än i andra jämförbara län med en utpräglad tjänsteinriktning”.

Politiker kan inte skapa arbeten, men väl underlätta att nya jobb skapas. Det handlar om att förbättra matchningen på arbetsmarknaden och minska gapet mellan arbetsgivarnas behov och tillgången på kompetent arbetskraft. En framgångsnyckel är som vanligt utbildning.

För Skåne gäller också att fortsätta utvecklingen mot en mer sammanhållen region i takt med att arbetsmarknaden blir allt mer rörlig. Det görs genom en ännu bättre kollektivtrafik och att kommunerna får ett större mandat att möta behovet av nya bostäder.

Socialdemokraterna går till val på att höja både restaurangmomsen och arbetsgivareavgiften för unga. S vill alltså göra det dyrare att anställa människor som redan i dag är utsatta på arbetsmarknaden. De skattehöjningarna skulle slå hårt mot Skåne som precis börjat resan mot högre sysselsättning och lägre arbetslöshet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.