Nyheter

Sluta vara tysta om Europa

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har under eurokrisen försökt framställa sitt land som en ekonomisk jämlike med Tyskland.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012
Vad vill ni med EU?
Vad vill ni med EU?Foto: 
Foto: 

Nu finns det papper på att det inte är så. Med nedgraderingen Frankrikes och åtta andra euroländers kreditbetyg från ett av de ledande värderingsföretagen, Standard & Poor, blir den politiska och ekonomiska krisen för EU än mer akut.

För Frankrike och Sarkozy, som hela tiden framhållit sin status med högsta kreditbetyg AAA, precis som Tyskland, innebär det en lägre trovärdighet och svagare position i förhandlingarna om krislösningar. Nedgraderingen av de stora länderna , bland dem Italien som åker ned till BBB+, betyder att det blir svårare och dyrare för räddningsfonden EFSF att finansiera sig.

Även om den franska ilskan från premiärminister Francois Fillon och president Nicolas Sarkozy riktar sig främst mot Standard & Poor, kommer betygssänkningen inte som en överraskning. Den ekonomiska krisen och Frankrikes magra utveckling har varit huvudtemat på fransk hemmaplan under lång tid. För Nicolas Sarkozy handlar det även om politisk överlevnad, då han ur underläge ska försvara sitt presidentskap senare i vår. Att bli mannen som förknippas med ett hotande eurohaveri och franskt krypläge gentemot Tyskland lär inte stärka hans aktier.

Att förmågan att hantera kriser är avgörande för framtiden vet vi i Sverige. När Europa nu krisar står förre finans- och statsminister Göran Persson fast vid sitt recept från 1990-talet. Han tvekar inte om att Sverige bör delta fullt ut i försöken att med ny finans- och budgetpakt skärpa reglerna för medlemsländerna i EU och på det sättet försöka rädda euron. Behovet av gemensamma finanspolitiska muskler påpekar han också. Även om effekten av de åtgärderna kan diskuteras – det är möjligt att det behövs radikalare reformer än så för att skapa en hållbar eurozon – är Perssons riktning klar. Han tror på att ett enat Europa på lång sikt är betydigt mer gynnsamt för medborgarna än en splittring i nationalistisk riktning.

Det är en hållning som alliansregeringen borde vara lika tydlig med, Fredrik Reinfeldt vill gärna visa att han är bundis med Angela Merkel & Co, men måste våga vara tydlig inför de svenska väljarna med vad han har för europeisk vision.

Vänsteroppositionen tycks i dagsläget vara ledd av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som vill kasta ut allt vad ansvar för EU och euron heter och ställa Sverige i ett isolerat socialistiskt hörn av Europa.

Socialdemokraterna står utan fungerande ledning och verkar för upptagna av de interna stridigheterna för att kunna ta initiativ i Europapolitiken. Det duger inte att passa på frågan: Är det Sjöstedts eller Perssons linje som gäller för Socialdemokraterna?

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.