Nyheter

Stoppa högriskmatcherna

Fotboll, män och våld hör tyvärr ihop. Alla avsparkar är inte värda sitt pris.
Nyheter • Publicerad 1 april 2014
Våldsoffer.
Våldsoffer.Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Med hårda åtgärder mot huliganer och genom arenor utan ståplatser lyckades man i England få ordning på det värsta våldet i och kring matcherna. I Sverige har det inte gått lika bra. I söndags slutade fotbollspremiären med att en fyrabarnsfar mördades på väg till en match i Helsingborg. Annat grovt våld och vandalisering pågick i staden inför matchen. Redan på lördagen utsattes gäster på en restaurang för glassplitter och hot när vandaler med påstått intresse för fotboll gick bärsärk.

Även om fotbollen i Sverige är på en betydligt lägre nivå än i England, finns det säkert saker att lära från andra sidan Nordsjön. De individer som använder fotbollsmatcher som förevändning för att sparka, slå, krossa och hata måste behandlas som yrkeskriminella. En del våldsverkare är proffs på sitt område och emellanåt är slagsmålen organiserade. Med huvor över huvudena och halsdukar långt uppdragna är de rustade för att anonymt möta motståndare och ordningsmakt.

Precis som när det gäller våld från politiska extremgrupper finns personer som är resande i fotbollsvåld. De liknande tillvägagångssätten skvallrar om att det i vissa fall kan finnas kopplingar mellan det våld som utförs i fotbollssammanhang och det som sker som en del av antidemokratisk aktivism. I Skåne är det nära till Danmark, där våldskulturen av det här slaget är utbredd och ibland tar sig över gränsen.

Vad slutnotan blir, förutom död och lidande, efter årets allsvenska premiär är okänt. Den massiva insatsen av polisen, sjukvård, efterföljande utredningar och rättegångar kommer att betalas av alla. Pengar som borde ha gått till viktiga saker.

Men det är inte ett polisproblem. Det är ett problem för fotbollen, för män – kvinnorna finns även i huligankretsar men är få – och för alla som måste vara med att betala.  Fotbollen genom förbund och klubbar har ansvar för en del av kulturen. Att döma av de ekonomiska resultaten är kompetensen i styrelserna och klubbledningarna undermålig. Att sätta något hopp till att de ska kunna göra något åt våldet, supandet och vandalismen runt matcherna är förmodligen att överskatta förmågan. Däremot kan de sätta nivån för sin egen verksamhet.

Männen har problem för att det finns allt för många ur denna grupp av människor som har våld som en del av sin personliga terapi. Det gör nu inte att alla män kan hållas ansvariga, även om tanken på mansskatt och utegångsförbud kan vara frestande. En rättsstat måste agera individuellt mot de som anser sig ha rätt att tillgripa våld mot andra människor eller förstöra deras egendom.

Och fotbollen? Är den värd att försvara, är det rimligt att betala för att dårarna ska slå sönder människor och städer? Fotboll med sol, korv och sång kan vara fantastiskt. Men så länge begreppet ”högriskmatch” finns kvar är något allvarligt fel. Sådana bör inte spelas.

Petter Birgersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.