Nyheter

Gudmundsson var poängen

Olafur Gudmundsson har varit ifrågasatt i IFK Kristianstad den här säsongen. Men i går såg islänningen till att IFK kunde vända och – nej, inte vinna – men en poäng bidde det till slut i det rafflande bortamötet med Redbergslid. ”På ett sätt får man vara nöjd med en poäng”, log Olafur Gudmundsson efter matchen.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2013
Skott kommer. Olafur Gudmundsson vågade – och lyckades – med det mesta.
Skott kommer. Olafur Gudmundsson vågade – och lyckades – med det mesta.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Det var med blandade känslor som IFK-spelarna joggade ner och satte sig för att prata skit på Lisebergshallens matta.

Men för Olafur Gudmundsson var det hektiska minuter efter slutsignalen.

”Alla” ville prata med IFK:s mittnia som, nästan ensam, höll på att vända matchen till IFK:s fördel.

Eller ja, höll på och höll på.

Han vände ju faktiskt matchen med sitt lyckosamma skytte och pådrivande spelstil. Vid ställningen 21–24 så gjorde IFK 7–1 på RIK och segern såg glasklar ut.

Men då glömde IFK att korka igen flaskan. Att knyta till säcken.

Vad hände egentligen, Olafur?

– Kanske att vi fick krama ur oss så mycket energi för att komma ikapp och därför så tröt orken på slutet, säger Olafur när han försökte förklara hur IFK tappade segergreppet.

Islänningen hade en teori till:

– Det kan också vara så att koncentrationen sjönk i hela laget när vi hade 28–25, en man mer och eget anfall. Vi trodde kanske det var klart?

I så fall var Olafur & Co inte ensamma om den tron.

RIK sprattlade till

Men RIK vaknade från de döda och med hjälp av den annars så tystlåtna hemmapubliken så lyckades man gå från 25–28 till ledning med 29–28.

– Det är små marginaler där. Lönn (Richard) gör två mål med mycket flyt och de har något mål som går block in, medan vår boll dansar utanför mållinjen i stället. Mer behövs inte för att en matchbild ska vända, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Det som såg ut att bli en blytung bortaseger verkade minuterna senare bli en lika tung förlust.

Johan Koch, näst bäst i IFK, brände sitt läge vid 28–29 (se annan artikel) och med 1.15 kvar hade RIK både bollen och ledningen.

Då darrade man och sekunderna senare fick IFK straff.

Lars Möller Madsen höll nerverna under kontroll och stänkte dit 29–29.

Fler mål blev det inte.

– Man kan ju se den här matchen från flera vinklar. Vi ligger under stora delar av matchen och länge är det deras match. Men sen kommer vi ikapp och förbi och då tror man ju på seger. Sen är vi i underläge igen i slutet och då lyckas vi kvittera och till slut ta en poäng, säger Olafur Gudmundsson i en snabbanalys.

Nöjd med en poäng med andra ord?

– Man vill aldrig säga att man är nöjd när man inte har vunnit. Man är väl varken nöjd eller missnöjd med själva poängen.

Olafur fortsätter:

– Däremot är jag missnöjd med hur vi spelar i den första halvleken. Vi är inte alls med i matchen och gör alldeles för många misstag, både framåt och bakåt.

”Rättvist resultat”

Något som Ola Lindgren höll med om till punkt och pricka.

– Försvarsspelet är inte alls bra i första halvlek. Vi är stillastående och låter dom göra alldeles för enkla mål, säger Lindgren, som var mer nöjd med den andra halvleken.

– Då får vi bättre träff på dom bakåt och får några målvaktsräddningar också. Sen tycker jag väl att vi kontrar ganska bra också.

Sen har ni 28–25 och grepp om dom?

– Ja, men det var som jag sa innan. Bollen studsar rätt för dom och fel för oss. Sen slarvar vi i en hel del anfall, men vi har sagt att vi ska trycka och då är det lätt att det blir fel ibland.

– Sammantaget får man säga att det var ett rättvist resultat, säger Lindgren.

Mikael Hallqvist
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.