Nyheter

H43 drar sig ur – Zoran är fri

H 43 från Lund drar sig ur handbollens elitserie från och med nästa säsong. Nu väntas en huggsexa om högernian Zoran Roganovic, 34. ”Det är den bästa spelaren i elitserien”, säger IFK Kristianstads målvakt Jesper Larsson, nära vän till Zoran.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2012

Chocken var total när beskedet kom i går kväll: Varken handbollsförbundet, Jesper Larsson eller Mats Samuelsson i IFK Kristianstads sportteam förstod någonting:

H43 drar sig ur och siktar i stället på att spela i allsvenskan nästa säsong. Anledningen är att klubben befinner sig i djup ekonomisk kris, uppger Skånska Dagbladet på nätet. Det är både minskade publik- och sponsorintäkter som har sänkt ekonomin för Lundalaget.

– Oj... det här var en nyhet för mig. De har slitit med ekonomin i två år, men nu trodde jag att det var sanerat. Inte minst tyckte jag man kunde se det på årets tunna trupp, säger IFK-målvakten som gjorde två säsonger i H43, säsongerna 2007-09.

– Det här är tragiskt och en riktig överraskning, fortsätter han.

”Jag är chockad”

Även för Samuelsson var det en bomb:

– Jag är chockad... extremt tråkigt och förvånande. Jag har aldrig hört om några bekymmer och det känns lite oroväckande.

Samma bild ger Svenska Handbollförbundet. Ingen visste någonting:

– Det är givetvis tråkigt. Jag är förvånad för jag har inte hört något om det här. Vanligtvis får vi underhandsinformation, säger tävlingschefen Ralf Lundberg till TT.

För Stockholmsklubbarna Hammarby och Tumba blir H43 nu en räddningsplanka i elitserien. Skånelaget kommer att placeras på sista plats när serien är färdigspelad vilket gör att 08-lagen inte riskerar att åka ur direkt.

Sedan länge är det känt att RIK och Hammarby har dålig ekonomi. Och nu kommer alltså detta besked. Är elitserien för stor?

– Det här kanske är ett sätt att rensa lite. I alla fall i Skåne. Vi kan se det som ett steg mot en serie med tio lag, säger Lundberg.

Hade det varit Redbergslid eller Hammarby som kastat in handduken hade beskedet inte varit lika förvånande, menar Jesper Larsson.

– Nej, det finns ju vissa lag som kanske inte borde ha fått någon elitlicens.

”En fin spelare”

När Kristianstadsbladet läser upp H43:s pressmeddelande för Samuelsson, ställer han sig frågande:

– Kan man visa att man har en ekonomisk plan för att vända det ekonomiska resultatet så brukar det gå bra... det här måste röra sig om stora pengar, säger han.

Herrarna i H43 kan söka nya klubbar fram till 15 februari.

Det finns en speciell spelare i H43...

– ... Zoran? Ärligt talat har jag inte hunnit reflektera över det här, säger Samuelsson.

Men du förstår att man ställer frågan?

– Visst... absolut. Det är en fin spelare. Han är intressant, men det är alldeles för tidigt att säga något om honom ännu.

Jesper Larsson är lite mer frispråkig:

– Zoran är den bästa spelaren i elitserien. Eller åtminstone den viktigaste för sitt lag. Om vi ska värva honom? Det är inget jag ska ta ställning till. Det får sportteamet och den nye tränaren (Ola Lindgren) göra.

Ralf Lundberg:

– Men H 43 som förening har rätt till utbildningsbidrag för spelarna så de kan inte bara dra iväg.

INTERNAL INTERNAL
Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.