Nyheter

Jerry Tollbring: ”Lägger gärna IFK:s straffar”

Jerry Tollbring är IFK Kristianstads senaste värvning. Men han ansluter till truppen först i augusti. EM-slutspel med U20-landslaget kommer emellan.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
Arkivfoto på Jerry Tollbring.
Arkivfoto på Jerry Tollbring.Foto: 

Det snackades om Charlie Sjöstrand, Andreas Berg och Martin Adolfsson.

Det blev den 18-årige jättetalangen Jerry Tollbring.

– Ola (Lindgren, IFK-tränaren) har velat ha en ung och lovande spelare tillsammans med Johan Jepson. Det hade varit lite överkurs med en äldre, etablerad spelare, säger Mats Samuelsson i IFK:s sportteam.

Lysande säsong

Jerry Tollbring har gjort en lysande debutsäsong i elitserien och blev med sina 175 mål den bästa juniormålskytten i serien genom tiderna.

– Jerry är extremt lovande. Staffan (Olsson, förbundskaptenen) har också bra koll på honom och har sagt att Jerry är den som har kommit längst i den åldern, säger Mats Samuelsson.

Värt att notera är att Jerry egentligen hade förlängt med Rimbo, men det stoppade alltså inte 18-åringen från att ratta på för IFK.

– Jag är tacksam mot Rimbo, säger Tollbring till Kristianstadsbladet.

Första kontakten togs för ett par veckor sedan och det är alltså ett vanligt tvåårskontrakt som gäller, inte ett plus ett år.

Inget Åhus

Johan Lindqvist, ordförande i Rimbo HK, har tudelade känslor.

– Han är en otroligt viktig spelare för oss, samtidigt är IFK Kristianstad den mest välskötta och hårdsatsande klubben i Sverige. Och med Ola Lindgren som tränare kan knappast proffslivet börja bättre för Jerry, säger han.

Men IFK-fansen kommer inte att kunna se Tollbring i IFK-tröjan under sommarens beachhandboll i Åhus. 18-åringen har uppgett att han varken kommer att spela med Rimbo eller IFK, åtminstone i elitklassen.

– Nej, men kanske hinner jag ställa upp i någon annan klass. Det vet jag ännu inte.

Vänstersexan är nämligen uttagen i det svenska U20-landslaget som ska spela EM i Österrike den 23 juli-4 augusti. Först väntar dock ett landslagsläger och turneringen Scandinavian Open i Danmark den 16-20 juli.

– Det är klart att vi går för att vinna EM, men Tyskland blir en stor kandidat till guldet, säger Tollbring till Kristianstadsbladet.

Han kommer att träna med IFK under sommaren men det stora flytten sker först i augusti efter EM.

Får konkurrens

Med värvningen av 18-åringen får IFK ytterligare en spelare som kan lägga straffar. Sedan tidigare finns Albin Lagergren och nyförvärvet Kristian Björnsen.

39 av de 175 målen kom just på straffar, där han var 81-procentig.

– Får jag lägga straffarna i IFK så är det klart att jag vill göra det, säger vänstersexan.

Beskriv dig själv som spelare.

– Kontringssnabb och vill göra så många mål som det bara går.

Något du kan utveckla?

– Styrkan. Gör jag det så blir man ju också starkare i försvaret. Men annars gäller det att vara smart där och läsa vad motståndaren vill göra.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Robin Nilsson, Carl-Johan Liljedahl, och
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.