Nyheter

Speakern som ska snuva IFK på segern: ”En fri själ”

I kväll ställs IFK inte bara mot ett färgstarkt handbollslag. Man stöter också på Sveriges mest frispråkige speaker. ”Man kan inte bara säga att Kalle Kula gjorde 1–0 och att Kalle Kula gjorde 2–0, det blir inget kul”, säger Hammarbyprofilen Kitte Hållén.
Nyheter • Publicerad 16 april 2014
”Sveriges bäste speaker”. Kitte Hållén håller låda på Hammarbys hemmamatcher och enligt tränaren Kalle Mattsson är han också Sveriges bäste speaker.
”Sveriges bäste speaker”. Kitte Hållén håller låda på Hammarbys hemmamatcher och enligt tränaren Kalle Mattsson är han också Sveriges bäste speaker.Foto: Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Handboll i Eriksdalshallen är en speciell upplevelse. Inte minst tack vare mannen vid mikrofonen.

Hammarby-spelarna kallar honom för ett unikum. Tränaren Kalle Mattsson tycker att han är Sveriges bäste speaker.

Själv är Kitte Hållén bara spontan.

– Vissa saker sitter i ryggmärgen, men jag kör mycket improvisation. Jag går inte på kammaren och funderar över saker jag ska säga, säger Kitte när Kristianstadsbladet ringer upp.

Speakern livar upp hela hallen med inlevelse och fantasifulla smeknamn på Hammarby-spelarna. Reaktionerna har varit många, men enbart positiva.

– Många lagledare och spelare från det andra laget har kommit fram och varit jättenöjda efter matchen. Jag har fått jättebra respons, säger Kitte.

– Men det är en balansgång, man kan inte gå över gränsen och vara någon jäkla hejarklack. Jag försöker hitta en personlig stil utan att kränka eller göra dumma saker mot motståndarna.

”Kung Richard”

”Dolken är sylvass”, är en vanlig sägning när Martin Dolk gör mål. Och nyförvärvet Richard Hanisch har också fått ett nytt smeknamn.

– Vi fick ju in Richard Hanisch och då blev det ju spontant ”Kung Richard”. Vi har kanske ingen Robin Hood, men vi har ”Kung Richard”, säger Kitte Hållén.

Hammarbys mittnia Josef Pujol känner Kitte Hållén väl efter många år i föreningen. Han beskriver speakern så här:

– En väldigt fri själ. En inspirationsmänniska. Jag hade honom som fotbollstränare när jag var yngre och det sista han sa i ringen inför varje match var alltid: ”Grabbar, nu är det f-n rock´n´roll”.

Har kan det låta när du gör mål?

– För ett tag sedan skrek han bara: ”Han är far till alla barnen! Han är far till alla barnen!” och syftade väl på att jag heter Josef, skrattar Pujol.

Stämningshöjare

Hammarbys tränare Kalle Mattsson håller Kitte som nummer ett i Sverige.

– Han är helt fantastisk. Han skapar alltid bra stämning och bjuder på stor underhållning. Den bäste speakern jag har hört, säger han.

IFK-spelaren Fredric Pettersson, som tidigare spelade i just Hammarby, har också goda minnen från matcherna i Eriksdalshallen.

– Mig kallade han ”Isberget”. Om jag gjorde mål brukade han säga: ”Han bara står där... isberget Pettersson”, säger Fredric.

Är det inte svårt att koncentrera sig på spelet?

– Nja, det är mer när man sitter på bänken som man tänker på vad han säger. Men det är bara roligt.

Även IFK-tränaren Ola Lindgren har noterat Kitte Hålléns närvaro.

– Han kör sitt eget race. Det är lite annorlunda och charmigt, det är sådant folk gillar, säger Lindgren.

Skjuter från höften

I kväll är det den första slutspelsmatchen för säsongen i Eriksdalshallen. Och en Kitte Hållén i toppform lovar fortsatt underhållning.

– Man kan inte bara säga att Kalle Kula gjorde 1–0 och att Kalle Kula gjorde 2–0, det blir inget kul. Vi har ju en annan kille som heter Gunnar och då blev det ”Gunners”, han skjuter från höften liksom, säger Kitte.

Jag hörde att när Martin Dolk gjorde mål via ribban utbrast du: ”Via ribban, via ribban, vi har alla ribba” ?

– Haha, ja, den var gränsfall. Det var också en sådan spontan grej som bara dök upp. Jag tänkte efteråt: ”Shit, vad sa jag nu egentligen?”, säger Kitte Hållén.

Sveriges mest underhållande handbollsspeaker.

Lina Campbell
Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.