Nyheter

TV4 sänder a-l-l-a elitseriematcher

Detaljerna kring handbollens nya tv-avtal börjar klarna. Handbollsmagasinet Match skriver nu att TV4 kommer att sända samtliga matcher i herrarnas elitserie. ”Det stämmer”, bekräftar SEH:s Peter Gentzel för Kristianstadsbladet.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2014
Foto: 

Handbollens nya tv-avtal har varit en långdragen historia. Fortfarande är inga papper påskrivna, men parterna är åtminstone tillräckligt överens för att bekräfta uppgifterna som tidningen Match gick ut med i går.

I stora drag går de ut på följande:

TV4 Sport och TV12 kommer att sända 70 matcher (inklusive slutspelet) från elitserien. Då ingår även ett fåtal matcher från damernas elitserie.

På betaltjänsten TV4 Play Premium visas samtliga matcher från herrarnas elitserie.

Dessutom berättar Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll (SEH), att SVT kommer att vara med på ett litet hörn.

– Vår förhoppning är att de kommer att sända ett antal matcher från herrarnas och damernas elitserie, säger han.

Gentzel vill inte gå in på några detaljer i avtalet, som sannolikt kommer att presenteras på handbollens upptaktsträff i Göteborg på onsdag. Men att samtliga matcher på herrsidan kommer att tv-sändas är alltså klart.

– Det är jättekul för svensk handboll att få ut så många matcher. Det är någonting vi har jobbat för under en längre tid.

Hur ser du på att TV4 tar över rättigheterna från SVT?

– Vi får en kanal som verkligen satsar för att visa upp elitserien. SVT gjorde ett fantastiskt jobb förra säsongen men vad jag förstår hade de inte resurserna för att fortsätta den satsningen. Deras sändningar från hockeyns Champions League åt upp de resurserna, säger Gentzel.

Vad innebär det nya avtalet ekonomiskt för klubbarna?

– Jag vill inte kommentera innehållet i avtalet.

På TV4 kommer Tomas Axnér att få en stor roll i handbollssändningarna.

– Det är skithäftigt att få den möjligheten, säger Axnér till tidningen Match.

– Tanken är att jag och en kommentator är på plats och gör matcherna som sänds i TV4 Sport och TV12. Då är jag både expert och expertkommentator. I slutspelet, när det blir större engagemang, är det möjligt att vi gör större produktioner, säger han.

Enligt källor till Kristianstadsbladet är det Sportsground som kommer att producera huvuddelen av matcherna som sänds på webben. Det förs även diskussioner mellan Kristianstadsbladet och TV4 om ett samarbete för sändningar på webben.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.