Nyheter

Alla Spanair-flyg stoppade

Tusentals Spanair-resenärer fick problem i helgen efter flygbolagets begärda konkurs. Men nu ser det ut som om problemen för svensk del kan vara lösta redan under söndagen. Spanska Vueling ska ta över trafiken.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2012

Sedan Spanair ansökt om konkurs på fredagen upphörde plötsligt alla deras flygningar på kvällen.

Enligt den spanska tidningen El País påverkas 22 771 resenärer, bara i helgen, på de spanska flygplatserna Barajas i Madrid och El Prat i Barcelona. De är oklart hur många av dem som är svenskar. Tidningen rapporterade om passagerare som försökte byta sina biljetter eller helt enkelt komma med på andra bolags flygningar ändå.

Tidigarelägger start

I Sverige var påverkan mer blygsam. Spanair har haft åtta flygningar i veckan från Arlanda till Barcelona. Flygningen på lördagseftermiddagen var inställd sedan tidigare. Frågan var vad som skulle hända med senare avgångar.

På lördagseftermiddagen kom så en god nyhet: Lågprisbolaget Vueling hade meddelat att de går in direkt och tar över Spanairs flygningar mellan Arlanda och Barcelona, med början på söndagen.

Vueling skulle egentligen ha börjat flyga på linjen först i mars men har nu valt att tidigarelägga starten, enligt uppgifter från Swedavia som driver Arlanda flygplats. Vueling uppger att de erbjuder en rabatt till dem som skulle ha flugit med Spanair.

Charter enligt plan

Det finns resenärer som har Spanairbiljetter även till Köpenhamn, Oslo och Helsingfors, men dessa flygningar sköts i praktiken av SAS och är därför opåverkade.

Charterbolagen Ving och Apollo har en gemensam avgång med ett Spanair-plan från Norrköping till Teneriffa varje söndag, i helgen med 103 respektive 44 passagerare. De passagerarna behöver inte heller oroa sig. De kommer att flyga med Mint Air i stället och får sin semester på Teneriffa, helt enligt planen.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.