Nyheter

Ambulanspersonal: Ingen angrep oss

"Våldsverkare" bland motdemonstraterna angrep ambulanspersonal under helgens nazistmöte i Limhamn, enligt polisen. Men det är fel, säger den lokala ambulanschefen. Polisen erkänner att felaktig information spridits.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2014

Skånepolisen skriver på sin hemsida att "vi har arbetat med att få in ambulanspersonal till plats, vilket har varit svårt. Både ambulanspersonal och poliser har i detta läge blivit angripna av våldsverkare".

– Jag kan inte svara för polisens rapportering. Men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger Hans Ivarsson, beredskapsläkare och ansvarig för ambulanspersonalen, till Skånska Dagbladet.

– När den första ambulansen skulle hämta en person uppfattades situationen som potentiellt hotfull, men det reddes upp snabbt och därefter fanns det inga problem.

Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, erkänner att polisen spritt en felaktig bild över situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.

– Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit "hårt ansatt", säger han.

Han medger också att uppgifter om att "stora gatstenar" kastades mot poliserna kan vara felaktiga.

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen.

Kritiken mot polisens agerande har varit hård efter den urartade demonstrationen mot Svenskarnas parti. Justitieminister Beatrice Ask (M) betonar vikten av att få alla fakta på bordet.

– Man ska inte döma utifrån en bild utan detta måste prövas noggrant i efterhand och det görs också, säger Ask i SVT:s Gomorron Sverige.

I studion fanns även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han är kritisk till att polisen utreder sig själv efter sådana här händelser.

– Jag tycker att det vore bättre om man utredde sådant här i en fristående myndighet, säger han.

Ask håller inte med och hänvisar till att en parlamentarisk utredning varit enig om att dagens system med internutredningar är att föredra.

Flera personer skadades i tumultet som uppstod i samband med Svenskarnas partis torgmöte i lördags. Sex greps och två personer sitter vidare anhållna.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.