Nyheter

Applåder för Hägglund

- Politik kan inte enbart handla om ekonomi och arbete, sade Kd-ledaren Göran Hägglund i sitt tal inför partiets församlade kommun- och landstingspolitiker på partiets kommundagar i Norrköping.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2011

Det har setts som ett tal där Hägglund måste visa att han inte stukats av kräftgången för partiet i valet och den hårda kritiken mot honom under hösten och vintern.

Arbetslinjen är alliansregeringens honnörsord, konstaterade han. Men det räcker inte om man vill ha en hel politik.

Han gjorde klart att han, till skillnad från Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt, inte ser ett sjätte jobbskatteavdrag som det viktigaste på agendan 2012 och framåt. Skillnaden mellan pensionärers och arbetandes skatt måste minska mer och pengar måste också först gå till kvalitet i verksamheter.

- Jag tror att politiken behöver en relationslinje, sade Hägglund och talade om värderingar, flit, ansvar för sin egen försörjning och omtanke och engagemang för sin nästa.

- Vi kristdemokrater fick kämpa - och gjorde det framgångsrikt - för att även pensionärerna skulle få del av regeringens skattesänkningar, sade Hägglund och fick applåder.

Kd:s partidistrikt i Uppsala och partiföreningen i Boxholm i Östergötland har nominerat förra statsrådet Mats Odell till posten som partiordförande. Därmed kan Hägglunds ledarskap komma att utmanas.

Hägglund har fått intern kritik efter valet 2010 då KD backade från 6,6 till 5,6 procent. Därmed förlorade partiet fem riksdagsplatser.

KD väljer ordförande på rikstinget i Umeå i sommar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.