Nyheter

Barnmat kan innehålla arsenik

En del barnmatsprodukter kan innehålla höga halter av gifter som mangan, arsenik och kadmium, visar en svensk undersökning. Livsmedelsverket samlar nu in uppgifter för att få en bättre bild av problemet och vilka åtgärder man ska vidta.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2011

Enligt Livsmedelsverket kan de höga halterna dels bero på de råvaror produkten är gjord av, dels på att vissa produkter berikas med mangan.

Produkter som analyserats är modersmjölksersättning och barngröt.

Analyserna har gjorts av institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet. De visade höga halter av mangan i modersmjölksersättningar för barn med speciella behov, framför allt allergiska barn. I barngröten var det främst mangan, kadmium och arsenik, särskilt i de risbaserade produkterna, som skulle kunna vara ett problem, skriver Livsmedelsverket.

När det gäller barngröten beror mangan-, arsenik- och kadmiumhalterna på råvaran. Men eftersom det här är enstaka prover, så man kan inte generellt säga att det gäller alla. Men finns det höga halter av de här ämnena är det allvarligt, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hur pass höga var nivåerna av kadmium och arsenik?

- De är inte så höga att de når upp till de uppsatta nivåerna vi har för det tolerabla dagliga intaget. Men det är ändå olämpligt att de finns där. Risken är att småbarn är känsligare än vuxna. När det gäller arsenik och kadmium är inte halterna så höga att man behöver oroa sig akut.

En ny kartläggning pågår.

Medan kadmium och arsenik är föroreningar, som sannolikt kommer från råvarorna till barnmaten, så är mangan en tillsats som är livsnödvändig, men skadlig i för höga nivåer.

Enligt Emma Halldin Ankarberg har företagen hållit sig inom de godkända gränsvärdena för mangan, men Livsmedelsverket vill att EU-kommissionen och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) ser över dessa gränser.

För mangan handlar det framför allt om modersmjölkersättning för barn med speciella behov, framför allt barn med allergi mot mjölk eller sojaprotein.

- Vi påstår inte att de här företagen har gjort fel. Men vi vill att de ska reagera på den här rapporten. Man kan inte bara rycka på axlarna åt det utan måste förhålla sig till det, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten på Livsmedelsverket, till TT.

Många oroliga föräldrar har ringt till Livsmedelsverket under förmiddagen.

- De undrar förstås vad de ska ge till sina barn om man kanske inte kan ge modersmjöksersättning, säger Sjögren.

Rådet är att dels att prata med sin dietist och läkare, dels att välja ersättning med låga manganhalter.

Är det här något man själv kan se på förpackningen?

- I den mån man berikar med mangan kan man se halterna, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.