Björklund kritisk till Hatt-utspel
– Det finns ingen tydlig signal från oppositionen och det finns ingen tydlig signal från S om vad man vill i sak med energipolitiken, säger Anna-Karin Hatt till TT.
I en debattartikel i DN skriver Hatt att "Sverige och svensk energimarknad har inget att vinna på att den nyvunna långsiktigheten och de stabila spelreglerna rivs upp".
Folkpartiledaren och utbildningsministern Björklund tycker att det vore bra att få med åtminstone Socialdemokraterna i en ny överenskommelse.
– Det vore olyckligt om S och näringslivet uppfattar detta som att regeringen inte är intresserad av samtal, säger Björklund.
Den borgerliga alliansen ingick 2009 en energiöverenskommelse som bland annat innebär att dagens kärnkraftsreaktorer ska få ersättas med nya.
– Det vore en stor fördel för Sverige med en bred överenskommelse. Ska någon våga investera i en ny reaktor så vill man veta att politiken inte förändras, säger Björklund.
Han påpekar att den nye S-ledaren Håkan Juholt i höstas sträckte ut en hand och ville föra förutsättningslösa samtal med regeringen. Enligt Folkpartiledaren har frågan diskuterats inom regeringen.
– Regeringen vill inte stänga dörren för den typen av samtal, säger Björklund.
Folkpartiet vill till skillnad från Centerpartiet satsa på ny kärnkraft och i höstas uttryckte Björklund oro för att de energibolag som i dag äger kärnkraftverken skulle kunna hindra andra att investera i nya reaktorer eftersom de bara får byggas på samma plats som de gamla.
Anna-Karin Hatt anser att hon varken öppnar eller stänger dörrar för samtal i sitt utspel.
TT: Pågår diskussioner i regeringen om att bjuda in till samtal?
– Regeringen för ju hela tiden samtal vilka frågor vi ska samverka med oppositionen kring, men när jag tillträdde som energiminister, då var även statsministern väldigt tydlig med att så länge som det inte finns tydliga signaler om vad oppositionen vill så är det inte heller möjligt att förhålla sig till några propåer om blocköverskridande samtal.
TT: Ropar inte näringslivet efter en blocköverskridande energiöverenskommelse?
– Det finns delar av näringslivet som frågar efter det, men man måste kvalificera frågeställningen. Vad i sak skulle man vilja förändra i den befintliga överenskommelsen, säger Hatt och menar att samtal utifrån ett blankt papper skulle riva upp de långsiktiga spelregler som nu finns och äventyra nybyggnaden av förnybar energi.