Nyheter

Diktatoriska chefer bakom mobbning

Tusentals nya mobbningsfall tillkommer varje år på svenska arbetsplatser. Bakom ligger bland annat diktatoriska chefer och organisationsförändringar, hävdar tre experter i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2010
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX SWEDE

Gabriel Oxenstierna, Töres Theorell och Stig Elofsson anser att det är centralt att anställda är delaktiga i organisationsförändringar.

"Att få ta egna beslut och vara ansvarig för dem och ha kontroll i och över sitt arbete är också viktiga skyddande faktorer", skriver de tre som är verksamma som forskare på svenska universitet.

Experterna menar att den som mobbas sällan ensam kan bryta sig ur en sammansvärjning där arbetsgivare, kollegor, företagshälsovård och andra medverkar i mobbning i en "samförståndets kultur". Därför vill de inrätta en "oberoende instans som kan undsätta offren och driva en rättslig process så att tillämpningen av gällade lag skärps".

Oxenstierna, Theorell och Elofsson tycker att arbetsmiljöinspektörerna kanske kan vara lämpliga för att sköta detta uppdrag. Samtidigt anser de att det är nödvändigt att hjälpa offren med kvalificerad terapi.

"Givetvis ska vi ha nolltollerans för mobbning på våra arbetsplatser!" skriver de.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.