Nyheter

Dumpad ko hittad i Nybrostrand

På torsdagen hittades ännu en död ko längs den skånska kusten, denna gång i Nybrostrand. – Jag såg en rejält stor mörk klump i vattenbrynet och min hund blev genast väldigt intresserad, berättar Yngve Karlsson som hittade kadavret.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2014
Yngve Karlsson och hunden Topsy hittade kadavret. "Man undrar ju vad det är som har hänt de här korna", säger han.
Yngve Karlsson och hunden Topsy hittade kadavret. "Man undrar ju vad det är som har hänt de här korna", säger han.Foto: Foto: Mark Hanlon
Kuslig syn. Den döda kon i Nybrostrand är den nionde som hittats på skånska stränder på knappt två veckor.
Kuslig syn. Den döda kon i Nybrostrand är den nionde som hittats på skånska stränder på knappt två veckor.Foto: Foto: Mark Hanlon

Det var på den dagliga strandpromenaden som Nybrostrandsbon Yngve Karlsson gjorde fyndet. Alldeles nedanför friluftsbadet i Nybrostrand låg en svart ko, till hälften nersjunken i sanden i vattenbrynet.

– Jag har bott här sedan 1970 och gått mycket på de här stränderna, men jag har aldrig hittat något liknande. Det är ju en märklig historia det här med korna, säger han.

Sedan den 30 december har åtta döda kor av rasen Holstein flutit i land mellan Falsterbo och Abbekås. Den nionde kon, i Nybrostrand, är det mest östliga fyndet och det första i Ystads kommun.

Hunden Topsy drar i kopplet och vill springa närmare det stora döda djuret, som gång på gång sköljs över av de höga vågorna. Yngve Karlsson håller hunden kort.

– Jag hoppas att man snart kommer och hämtar djuret. Vi vill ha bort det här ifrån. Jag vet inte om det kan bära på någon smitta eller något annat obehagligt, men det är ju det som man är rädd för, säger han och drar Topsy till sig.

När YA ringde kommunens Kerstin Wulff, förvaltningschef på samhällsbyggnad, på torsdagseftermiddagen hade hon ännu inte hört talats om den ilandflutna kon.

– Men visst är det kommunens ansvar att ta hand om den, så det får vi se till att göra så skyndsamt som möjligt. Jag kommer direkt att kontakta vår tekniska sida, så får vi se om detta är något som vi har resurser att göra själva eller något vi behöver hjälp med. Klart är att vi ska uppfylla vårt ansvar så fort det bara går, säger hon.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.