Nyheter

Fler farliga produkter stoppas i EU

Fler och fler skadliga produkter upptäcks på den europeiska marknaden. På bara några år har antalet utfärdade produktvarningar mer än fördubblats.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2010

Barnvagnar med handtag som lossnar och leksaker som innehåller farliga kemikalier. Det är några exempel på produkter som det europeiska varningssystemet Rapex kan utfärda varningar om.

Sedan EU införde systemet har antalet varningar om farliga produkter ökat kraftigt, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. 2005 kom 701 varningar, förra året var siffran uppe i 1 699.

- Det beror på både mer vakna konsumenter och bättre samarbete mellan EU-länder, säger Lena Bäcklund, utredare på Konsumentverket, till Ekot.

Men samtidigt som fler farliga produkter upptäcks och återkallas så växer både EU och antalet skadliga produkter på marknaden.

- Som konsument måste man själv vara uppmärksam och tänka på vad man köper, säger Lena Bäcklund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.