Nyheter

Fler narkomaner och alkoholister

Antalet tunga narkotikamissbrukare kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Det är också betydligt fler svenskar som är alkoholister än vad man tidigare trott - 330 000 personer lider av alkoholberoende.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

Det visar en ny prognos som presenterades i dag i ett delbetänkande från regeringens missbruksutredning.

Utredaren konstaterar också att sprututbytesprogram leder till minskat riskbeteende och minskad spridning av hiv.

Sprututbytesprogram har dokumenterat positiva effekter, konstaterar utredaren. Det finns inte heller något vetenskapligt stöd för att det skulle leda till ökat missbruk.

Utredningen har uppskattat hur många som är beroende av narkotika, alkohol, läkemedel och anabola steroider.

Sverige har en lägre andel narkotikamissbrukare än andra nordiska länder, men antalet missbrukare väntas öka från dagens 29 500 missbrukare till 46 000 personer fram till år 2020.

- Den internationellt ökade rörligheten är en riskfaktor, säger Gerhard Larsson, regeringens enmansutredare, på en pressträff.

Han betonar också att en högre andel kvinnor troligen kommer att bli missbrukare om man tittar på jämförelser med andra länder.

Dagens delbetänkande är en sammanställning av forskningsläget inom missbruks - och beroendevård.

En ny skattning visar att 330 000 svenskar lider av ett alkoholberoende.

- Man har tidigare underskattat hur många som är beroende av alkohol, säger Gerhard Larsson.

Han drar slutsatsen att det finns ett mycket stort dolt missbruk. Bara 75 000 av de alkoholberoende är kända inom vården.

Totalt beräknas 900 000 svenskar ha någon form av riskbruk av alkohol.

- Förr festade man lite grann på helgen. Under 1990-talet kom till exempel det här med after work som har blivit en spridd företeelse. Många exponeras för alkohol vid fler tillfällen, säger Larsson.

Ungefär 19 000 av dem som är alkoholister får tabletter, bland annat antabus, mot sitt beroende. Utredaren konstaterar att den som får läkemedel känner ett minskat sug och dricker mindre.

- Det kan dämpa suget och få dig att dricka cider eller vatten i stället, säger Larsson.

Att ge läkemedel mot alkoholberoende är en "underutnyttjad strategi", enligt betänkandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.