Nyheter

Gratis utbildning mot arbetsplikt

Låt begåvade elever studera gratis på svenska högskolor, mot att de lovar att stanna kvar och arbeta i Sverige efter avlagd examen.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Så vill högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) locka utländska studenter.

Från nästa höst måste utomeuropeiska studenter betala avgift för att få studera på svenska universitet och högskolor. Folkpartiets utbildningspolitiska arbetsgrupp, som leds av Tobias Krantz, föreslår särskilda arbetskraftstipendier för att locka hit begåvade studenter, skriver Svenska Dagbladet.

Unga talanger i framför allt naturvetenskap och teknik ska kunna få sin tvååriga mastersutbildning i Sverige betald, liksom pengar till uppehället. I gengäld ska de förbinda sig att stanna och arbeta här "ett par år". Annars ska de bli återbetalningsskyldiga, säger Tobias Krantz.

Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk och tror att toppstudenter från andra länder har bättre valmöjligheter än att bli "livegna" i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.