Nyheter

Hemresor för svenskar dröjer

Vingkoncernen inleder hemflygningen av svenskar från de egyptiska turistorterna Sharm el-Sheikh och Hurghada först under tisdagen.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

- Det är det senaste beskedet jag har, säger bolagets svenska informationschef Magdalena Öhrn.

Ving, ägt av brittiska resejätten Thomas Cook, har cirka 1 800 resenärer i Egypten. Där råder på sina håll kaos till följd av revolten mot regimen.

De flesta kommer att kunna åka hem med ordinarie flyg i veckan.

Peter Hellström, informatör på Fritidsresor och Temaresor, berättar att företagen startar hemflygningar redan under måndagen.

- I dag flyger vi 38 svenskar som rest med Fritidsresor från Marsa Alam till Köpenhamn, berättar han.

Ytterligare cirka 2 300 resenärer tas hem under veckan, de flesta med ordinarie flyg under tisdagen och torsdagen.

- De som bokat resor på 2-3 veckor får också följa med de planen, och vi kommer även att sätta in extraflyg, berättar han.

Samtliga företag som TT varit i kontakt med följer gällande reserekommendationer från UD, med påföljd att flygplanen går tomma ner till Egypten.

Magdalena Öhrn på Ving berättar att bolaget inte räknat ut hur mycket man förlorar på de inställda resorna.

- Nu handlar det bara om att få hem resenärer, säger hon.

Resenärer som tänkt att åka till Egypten den närmaste tiden erbjuds kostnadsfri av- eller ombokning.

- Bokar man om till ett dyrare resmål, får man betala mellanskillnaden, förklarar Öhrn.

Utrikesdepartementet avråder tills vidare svenskar från alla "icke nödvändiga" resor till hela Egypten. Ambassaden i Kairo råder vidare svenskar att undvika "politiska tillställningar, demonstrationer och andra större folksamlingar".

I morse fanns det enligt Joakim Larsson på UD:s pressjour ingen anledning att ompröva det beslutet. Sverige har just nu heller inga planer på att inleda någon statligt ledd evakuering av de cirka 15 000 svenskar som kan finnas i landet.

- Men den bedömningen kan komma att ändras om säkerhetsläget förvärras ytterligare, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.