Nyheter

Högt insulin farligare än högt BMI

Högt BMI avgör vem som ska få en fetmaoperation. Men det borde snarare vara insulinhalten som styr, visar ny forskning från Göteborgs universitet.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2012

Ju fetare, desto större risk att dö i hjärtinfarkt. Det är så vi fått lära oss. Och det stämmer, men bara till en viss gräns.

– Om man ser på en helt normal population, från underviktiga till personer med väldigt hög kroppsvikt, är det så att risken är högre för de feta än för de normalviktiga. Men har man gått över en viss gräns planar riskkurvan ut och det spelar inte så stor roll om man är väldigt eller måttligt fet, säger Lars Sjöström, professor emeritus vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till TT.

Sedan 1987 leder han en studie om fetma och fetmakirurgi. De senaste rönen visar att personer med hög insulinhalt i blodet, snarare än de med högt BMI, har mest nytta av en operation.

En måttligt fet person med hög insulinhalt bör alltså ha företräde till operation framför en person med högt BMI och lågt insulin.

Ändå är BMI det som hittills varit utslagsgivande för vilka som kommer i fråga för operation.

– Detta är ett huvudantagande som inte studerats förrän nu, säger Lars Sjöström.

Studien har också visat att de som genomgår en fetmaoperation minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar med en tredjedel jämfört med de feta som inte opereras.

Antalet fetmaoperationer har ökat kraftigt sedan studien inleddes. 1987 gjordes några hundra operationer. Under 2011 genomfördes nära 10  000.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.