Nyheter

Illegal jakt på vargar ökar

Antalet fall av illegal jakt på varg och andra stora rovdjur har ökat under 2010, enligt nya siffror.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2010
En varg.
En varg.Foto: Hasse Holmberg

Licensjakten på varg som infördes i vintras har med andra ord inte dämpat tjuvjakten som många trott att den skulle göra.

Under första halvåret 2010 har 37 fall av illegal jakt på rovdjur anmälts till polisen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

En förfrågan som TT riktat till de olika polisdistrikten visar att 13 av fallen gällde vargar.

Detta är högre siffror än under hela fjolåret. Då gjordes 31 anmälningar totalt, varav 9 gällde vargar.

Det bör direkt påpekas att ett anmält fall av misstänkt tjuvjakt inte är detsamma som ett uppklarat fall. I många fall hittar poliserna vare sig något dödat djur eller några spår efter någon gärningsman. De flesta misstänkta fall avskrivs därför ganska snabbt.

Vissa fall gäller självanmälningar, det vill säga skytten har själv meddelat att han skjutit ett rovdjur. Då gäller det normalt försvar av tamdjur eller jakthund, vilket är fullt lagligt i Sverige. Sådana ärenden avskrivs också snabbt.

Att ökningen inträffar just i år är kanske lite överraskande, åtminstone när det gäller varg. För det var rätt många som antog att tjuvjakten skulle minska när det blev möjligt att skjuta varg helt lagligt, som det blev i januari i år då licensjakten infördes.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.