Nyheter

Juholt avgår som partiledare

Inför ett stort medieuppbåd i hemstaden Oskarshamn meddelade Håkan Juholt att hans tid som S-ledare är över.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2012
Foto: PATRIC S÷DERSTR÷M / SCANPIX

Reaktionerna från publiken kom direkt i form av "Nej! Nej! Nej!". I eftermiddag håller S en presskonferens.

Efter bara tio månader avslutades Håkan Juholts tid som S-ledare. Nyss satte Juholt själv punkt för sin rekordkorta tid som partiledare. Halv fem hålls ännu en presskonferens, den här gången är det partiet som bjuder in men vilka som deltar är oklart. huvudpersonen själv att han avgår.

Juholt inledde den mycket korta pressträffen med att hälsa.

– Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat. Det var här som jag blev medlem. Hela mitt vuxna liv har jag försökt verka för S och partiets ideer. För knappt ett år sedan fick jag frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande för S. Jag sökte inte uppdraget, jag blev erbjuden det.

Juholt konstaterade att han kände ett starkt internt stöd men att partiet förlorat betydande stöd utanför partiet.

Nej! Nej! Nej! lät det från många av åhörarna i Oskarshamn när han gav sitt besked.

– Jag lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna med omedelbar verkan, sade Håkan Juholt.

Han möttes av stora applåder när han kom och fick många när han, mycket hastigt, lämnade Flanaden i sällskap av livvakter och uniformerade poliser samma väg som han kommit.

Han svarade inte på några frågor eller gjorde några intervjuer efter sitt korta budskap.

Bland dem som var bedrövade av Juholts besked var Dennis Bäckman och hans dotter Evelina.

– När Håkan tillträdde såg man en ljusning, han talade om folkhemmet och grunderna för socialdemokratin, säger Dennis som anser att engagemanget för de frågor som är viktiga för facken brast hos Juholts företrädare Mona Sahlin.

Socialdemokratin har nu en rejäl uppförsbacke framför sig, tror Dennis som är fackligt aktiv i Pappers. Han beskriver ett frukostsamtal på jobbet där den nye vänsterledaren Jonas Sjöstedt fick pluspoäng för att ha talat om att förbjuda bemanningsföretag.

– Håkan borde ha fått mer hjälp av verkställande utskottet, han har fått för lite stöd, säger Dennis.

Evelina Bäckman talar om Juholt som en folkets man, en man som blivit sviken av alla.

– Det fanns ingen som backade upp honom, alla pekade finger åt honom i stället, säger hon.

Enligt uppgifter i flera medier tar nu partisekreteraren Carin Jämtin över som tillfällig partiledare för Socialdemokraterna. TT har sökt partisekreteraren Carin Jämtin. Enligt presskontakten Odd Guteland kommer en presskonferens att hållas klockan 16.30 på Sveavägen 68. Det är inte klart vem eller vilka närvarar vid den.

Håkan Juholt har haft problem ända sedan han valdes till partiordförande på en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

Redan i sitt installationstal hävdade han att de stora fackförbunden och partiet skulle överlägga om pensionssystemet, vilket avvisades från fackligt håll.

Några dagar efter att han valts avslöjades att hans sambo är dömd för bedrägeri, vilket Juholt aldrig berättade för valberedningen.

Den stora smällen kom när det blev känt att sambon bott i flera år på skattebetalarnas bekostnad i den gemensamma lägenheten. En förundersökning inleddes men lades ned. Andra anklagelser gällde fusk med bilersättningar och en studieresa till Vitryssland.

I september blev det stor kalabalik i riksdagsgruppen när det första utkastet till budgetmotion inte innehöll en höjning av a-kassan. Uppgifterna om hur detta gick till har varit många och motstridiga. Frågan lever fortfarande och har behandlats på VU-mötet.

Den första stora prövningen kom när VU i oktober fick sitta i sex timmar för att komma fram till att man fortfarande hade förtroende för Juholt.

Trots att man sade sig ha det fortsatte den interna kritiken mot Juholt. Partistyrelseledamoten Anders Johansson sågade honom totalt efter en intervju i SR:s Ekot där Juholt enligt honom gav dåliga och svajiga svar i en rad centrala politiska frågor. Det tidigare statsrådet Thomas Östros vägrade sedan i SVT att svara på om han har förtroende för Juholt.

Ett återkommande problem för Juholt har varit att han påstått saker som sedan visat sig felaktiga. Detta har gått så långt att det nu ingår i svenska språket att göra en juholtare. Han har bland annat sagt att andelen socialbidragstagare är den högsta på 35 år. Korrekt siffra är tio år. Han har sagt att Sverige har värre skolsegregation än USA, vilket Skolverket avvisat.

I veckan kom Juholt efter en månads semester tillbaka "som en ny människa" men klantade till det på en gång när han i Sälen anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna redan 2009, när partiet inte fanns i riksdagen.

Opinionsstödet ökade något i början av Juholts partiledarskap men har nu rasat till aldrig tidigare skådade nivåer, under 25 procent.

I torsdags och fredags möttes VU för att diskutera situationen. Inför mötet hade några S-distrikt krävt Håkan Juholts avgång, men efteråt sade partisekreteraren Carin Jämtin att VU har fortsatt förtroende för honom.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.