Nyheter

Juholt väntas avgå i eftermiddag

S-ledaren Håkan Juholt håller i dag en presskonferens i sin hemstad Oskarshamn.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2012

Trots att VU i går meddelade att Juholt sitter kvar tror många att han i dag ska ge besked om att han avgår.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) är en av dem som tror att Juholt meddelar att han avgår i dag.

– Håkan är i en spiral som hela tiden leder åt fel håll. Jag tror att han säkert kommer fram till att det har ett högt pris för partiet. Och för honom själv måste det vara en olidlig situation. Jag förstår inte hur han orkat. Vilken annan människa som helst människa hade blivit sjuk av det här.

– Jag tror att han själv fått bestämma hur han vill ha det. Jag kan inte tolka det som att han kommit fram till något annat än att det inte bär längre.

Han tror att partiets VU gett Juholt i uppdrag att tänka igenom situationen och själv fatta ett beslut.

– Att som han, vara ledare för ett parti som inte får fram sin politik, är en besvärande sits. När jag har pratat med honom säger han att det är det som han uppfattar som jobbigt. Varje gång han försöker kommunicera hur vi ska hantera de stora och svåra samhällsfrågorna så drunknar det i andra händelser.

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, tror också att Juholt i dag meddelar att han lämnar uppdraget som partiledare.

– Det allra mesta pekar på att han kommer att meddela sin avgång i någon form. Det finns två tecken på det. Dels finns det många uppgifter från olika håll som pekar ut detta, Det är inte en källa som valsar runt. Det andra är att det svårt att se vad presskonferensen annars skulle syfta till. Alla förväntar sig att han ska avgå och vad skulle han annars kunna bjuda på, säger Ulf Bjereld till TT.

Det lilla som talar mot en avgång är att Carin Jämtin i går sade att Juholt ska fortsätta att leda partiet, säger han.

Enligt uppgifter till flera medier ska Håkan Juholt på presskonferensen att meddela att han lämnar posten som partiordförande.

Fredrik Kornebäck, partiets presschef, kan inte berätta vad Juholt ska säga vid pressträffen. Men inga andra politiker ska närvara, enligt Kornebäck. Han uppger att partiet inte har planerat för några pressaktiviteter i Stockholm i dag efter Juholts presskonferens.

SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein skriver på Rapports nyhetssajt att Juholt ska ha försökt övertala VU om att få stanna. I stället ska han ha erbjudit sig byta ut den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich mot någon annan i hopp om att själv kunna fortsätta som partiledare. Men till slut ska Juholt och VU ha kommit överens om att han avgår sedan VU uttalat sitt förtroende för honom.

I går, när VU avslutat sitt möte höll partisekreteraren Carin Jämtin en kort presskonferens.

– Han kommer att jobba vidare som partiordförande, sade hon.

Juholt hade åkt hem till Oskarshamn och deltog inte i presskonferensen.

Örebro och Västmanlands partidistrikt krävde i går att Juholt skulle lämna posten som partiordförande. Distriktet i Sörmland uppges också vilja se honom gå.

Om Juholt meddelar att han avgår i dag hoppas Ilmar Reepalu på att valet av en ny partiledare får ta tid.

– Om Håkan nu meddelar att han vill lämna så tror jag att vi fort måste utse en person som tillfällig ledare. Det är viktigt att den personen inte själv kandiderar som partiledare utan markerar att jag är tillfällig ledare. Sedan ska vi vaska fram en ledare. Jag ser gärna att det dröjer till vår kongress nästa år så att vi får forma vår uppfattning om vem vi vill ha som partiledare.

Illmar Reepalu håller med Carin Jämtin som i går talade om "den djupaste krisen i vårt partis historia"

– Det är den värst krisen i för partiet under min livstid. Det är den värsta krisen sedan partisplittringen 1917 när ungdomsförbundet bröt sig ut, säger han.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.