Nyheter

Juholts framtid allt osäkrare

S-ledarens Håkan Juholts framtid blir snabbt allt osäkrare.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2012

Tunga socialdemokrater duckar på frågan om de har kvar förtroendet för honom.

Dramatiken runt Juholt stegrades inför att partiets verkställande utskott (VU) inledde ett två dagars möte på torsdagen. Mötet var tänkt att behandla en långsiktig politisk strategi, men har förvandlats till ett krismöte.

VU-ledamoten Sven-Erik Österberg kunde på väg in i partihögkvarteret i Stockholm inte svara på frågan om partiet har en partiledare när sammanträdet är över.

– Det vet jag inte. Det är omöjligt att svara på den frågan nu, sade han till de många journalisterna.

Kände stöd

Strax innan hade Juholt anlänt och åter hävdat att han känner ett starkt stöd i partiet och att det är partiets medlemmar som avgör om det behövs ett partiledarbyte. Enligt Juholt så förväntades inga avgångskrav på VU-mötet.

– Jag vet inte var han har fått den informationen från, säger Österberg.

Enligt tidningsuppgifter till Expressen och Dagens Industri så har avgångskrav lämnats in till partisekreteraren Carin Jämtin. Distriktsordförande i Södermanland, Hans Ekström, uppger för TT att Mälardalsdistrikten enats om en gemensam ståndpunkt, som man via Österberg framför till VU. Ekström vill dock inte uppge vad "ståndpunkten" består i.

– Det man kan säga är att förtroendet för partiet och partiordföranden är allvarligt skadat, säger Ekström.

Företrädare duckar

Österberg, som både varit minister och partiets gruppledare i riksdagen, ville inte svara på om han har förtroende för Juholt.

– Jag vill inte uttala mig om det i det här läget. Jag vill lyssna på den diskussion vi ska ha med VU.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin duckade på samma fråga inför VU-mötet.

– Jag ser fram emot en konstruktiv diskussion, svarade hon i stället på TT:s fråga.

Det var Lundby-Wedin som ökade trycket på Juholt väsentligt i förra veckan då hon krävde klart besked om huruvida Håkan Juholt försökt lyfta ut s-löftet om höjd a-kassa när partiets budgetmotion togs fram i höstas. Juholt och hans ekonomisk politiske talesperson Tommy Waidelich har förnekat att så varit fallet och lovat VU en redovisning.

Fadäs i Sälen

Sven-Erik Österberg, som själv kommer från fackföreningsrörelsen, betonar hur viktig höjd a-kassa är för facket. Men frågan handlar, enligt honom, också om förtroendekapital, det vill säga om Juholt berättat sanningen. Själv ville Österberg inte svara på om han tror på Juholts version.

– Jag vill höra den här diskussionen (i VU) först, sen ska jag ta ställning.

Juholts ställnings har ytterligare försvagats efter fadäsen på försvarskonferensen i Sälen i måndags och av att opinionssiffrorna fortsatt nedåt.

VU-mötet, som kan komma att avgöra Juholts framtid, är planerat att pågå även under fredagen.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.