Nyheter

Kameraövervakning ska granskas

Kameraövervakningen ökar i samhället. Datainspektionen ska nu granska kameraövervakning på en rad skolor, flerfamiljshus och arbetsplatser för att kontrollera att övervakningen tar tillräcklig hänsyn till den personliga integriteten.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010
En övervakningskamera.
En övervakningskamera.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Antalet beviljade tillstånd om kameraövervakning ökade med 45 procent mellan 2005 och 2008. I skolor ökade övervakningen ännu mer – med 150 procent. Antalet klagomål och frågor till Datainspektionen har samtidigt ökat.

"Kameraövervakning är en särskilt integritetskänslig form av personuppgiftsbehandling, där den enskilde eleven, lägenhetsinnehavaren eller anställde kan bli övervakad på ett ingående sätt. För att en sådan övervakning ska vara laglig krävs att det finns starka skäl och att man gjort en noggrann bedömning av om dessa skäl väger tyngre än de övervakades intresse av skydd för den personliga integriteten", säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Totalt ska nu 15–20 inspektioner genomföras runt om i landet. Enligt Datainspektionen har tidigare inspektioner visat att de som inför kameraövervakning ofta har en bristande kännedom om personuppgiftslagens regler.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.