Nyheter

KD-ministrar syns minst

Moderaternas ministrar dominerar stort mediernas bild av regeringen.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2011
Foto: 

Mest osynliga är Kristdemokraternas statsråd, visar en mätning som TT låtit göra.

TT har låtit medieanalysföretaget Retriever mäta hur mycket ministrarna har nämnts i medierna under regeringens första hundra dagar på den nya mandatperioden. Civilminister Stefan Attefall och äldreminister Maria Larsson kommer sist av de 24 statsråden när det gäller hur många artiklar, och nyhetsinslag i radio- och tv som de varit med i.

KD:s partiledare, socialminister Göran Hägglund, återfinns först på elfte plats i mätningen, med de tre övriga borgerliga partiledarna före sig.

- Vi måste sticka ut mer. Det är alltid viktigt att synas i media, säger Acko Ankarberg, KD:s nya partisekreterare och understryker att partiet inte har några andra än sig själva att skylla för att företrädarna inte syns till så mycket.

- Det här är ett av de områden som vi måste lägga upp en strategi för, säger hon.

C klarar sig något bättre, men har inget att fira. Centerledaren, näringsminister Maud Olofsson hamnar på tionde plats, slagen av partikamraten, miljöminister Andreas Carlgren. IT-minister Anna-Karin Hatt och jordbruksminister Eskil Erlandsson ligger nära botten.

- Det är viktigt att alla fyra partierna i alliansen syns för att det ska vara en väl fungerande allians, säger Michael Arthursson, Centerns nye partisekreterare.

- Men problemet är inte att Moderaterna syns utan att vi och de två andra partierna i regeringen syns för lite, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), etta på listan, tonar ner farhågorna. Han anser att det borgerliga samarbetet gagnar alla partier i regeringen, men pekar samtidigt på att den senaste tidens heta potatisar rört politikområden där moderata statsråd chefar.

- Allianser ger ett mervärde för alla, med ett utrymme för alla att ha inflytande över egna profilområden med egna statsråd, sedan är alltid politiken lite påverkad av vad som just nu är omdiskuterat och vad som är mindre omdiskuterat.

Det går inte riktigt att skylla på finanskrisen längre som orsak till varför statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M) är de i regeringen som förekommer allra mest.

- Arbetsmarknadsministern och näringsministern borde synas mer, säger Martin Ådahl, chef för den gröna, liberala tankesmedjan Fores.

Han beskriver läget som att medierna nu mest är intresserade av kampen mellan regeringen och oppositionen, inte vad som försiggår i regeringen.

- Men paradoxen är att det är de små regeringspartierna som tar initiativ och kommer med förslag. Men det känns som om det sedan sker en överprövning av Moderaterna längre upp, säger Martin Ådahl som beskriver Moderaterna som ett parti som kör vidare på autopilot och som kommer att ha svårt att ta impopulära beslut.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.