Nyheter

Kommunala särskoleutredningar sågas

Flera statliga myndigheter riktar kritik mot svenska kommuner för att placera barn i särskolan på felaktiga grunder. Samtliga 30 kommuner som granskats får kritik för allvarliga brister och rättsosäkerhet.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

"Det är upprörande att utredningarna håller så låg kvalitet", skriver bland andra Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler på Dagens Nyheters debattsida.

Skolinspektionen kräver att kommunerna nu kompletterar eller gör nya utredningar.

Andelen elever som går i särskolan har de senaste 15 åren ökat från 1,0 procent till 1,4 procent. I dag går omkring 12 000 elever i grundsärskolan.

Skolinspektionens granskning visar att många elever är placerade där på tveksamma grunder. Andelen elever med utländsk bakgrund är högre i särskolan än i grundskolan. Orsaken till detta bör utredas vidare enligt Skolinspektionen, som befarar att kommunerna med sina bristfälliga utredningsmetoder kan ha misstolkat de problem nyanlända elever kan ha i skolan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.