Nyheter

Kraftig brand i konstnärsverkstad

Stora delar av Vägstationen i Brösarp skadades i en våldsam brand i natt.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2013
Brand i galleri i Brösarp.
Brand i galleri i Brösarp.Foto: 

En person fick föras till sjukhus med lättare rökskador. Branden kan orsakats av en limpistol, enligt uppgift från räddningstjänst och polis.

– Den lokal där det började brinna är helt utbränd, och även den intilliggande ateljén har vatten- och brandskador. Och även resten av lokalerna är rökskadade.

Så beskriver Anders Cederberg som äger gamla vägstationen, tidigare Neon, läget inne i lokalerna förmiddagen efter den våldsamma branden i lokalerna.

Utanpå syns inte så mycket – men krossade fönsterrutor, bortbränd färg plåtväggarna och lukten av brandrök skvallrar om att det brunnit mycket kraftigt på baksidan av fastigheten.

Det var vid 01.15-tiden på natten till tisdagen som larmet kom om att det brann i en konstnärsverkstad i sydvästra delen av byggnaden.

Personen som larmade om branden ska ha arbetat med limpistol på ett konstverk, och branden ska ha börjat i anslutning till limpistolen medan personen tillfälligt var ute ur rummet, enligt polisens uppgifter.

När brandkåren kom fram var personen dock ute ur lokalen. Förutom station Brösarp som har lokaler alldeles i närheten var räddningstjänst från Degeberga, Lövestad, Simrishamn och Tomelilla samt brandvärn från Gärsnäs larmade till branden.

Släckningsarbetet var inte helt okomplicerat, eftersom lokalerna byggts till i olika omgångar. Bland annat fick räddningstjänsten göra en del håltagningar i taken för att kontrollera så inte branden spridit sig.

Så som rutinen är har polisen upprättat en anmälan om misstänkt allmänfarlig vårdslöshet – även om det naturligtvis inte går att säga i nuläget om det förelegat någon vårdslöshet eller inte, påpekar Pia Bing vid polisen i Tomelilla.

Under förmiddagen gick Anders Cederberg tillsammans med försäkringsbolaget på brandplatsen. Förutom konstnärsverkstäder finns i norra delen av byggnaden också den tidigare Neonlokalen – som enligt Anders Cederberg var uthyrd för utställningsändamål inför årets konstrunda.

Enligt Eva Ljungkvist, brandingenjör på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, kunde en del konst som förvarades i byggnaden räddas ut från lokalerna i samband med släckningen.

Snickeriet som ligger i den östra delen av byggnaden klarade sig utan skador från branden.

Mikael Hallqvist
Ulrika Wangel
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.