Nyheter

Ledarskribenter oroliga för partiet

Det finns starkt stöd för Håkan Juholt – och stark kritik mot honom. Framför allt uttrycker Socialdemokratiska ledarskribenter oro för partiets framtid.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012

"När det bara finns en kandidat som ingen egentligen är överens om då blir det konflikter. Konflikter som partiet just nu saknar kanaler att hantera", skriver Piteå-Tidningen (socialdemokratisk).

Västerbottens Folkblad (också socialdemokratisk) är inne på samma spår och slår fast att orsaken till S låga opinionssiffror är "partiets oförmåga att ta diskussionen i känsliga frågor, besluta och sen hålla ihop".

Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) ritar också upp en kris som rymmer betydligt mer än partiledarfrågan:

"Knäckfrågan i dag är inte: Har du förtroende för Håkan Julholt? Knäckfrågan är: Har svensk socialdemokrati förtroende för sig själv?".

"År av vanvård"

Om journalistuppbådet utanför partihögkvaretet skriver Värmlands Folkblad (socialdemokratisk): "övertygade var de i alla fall om att det drev de själva var en del av var rättmätigt och välbalanserat" och avslutar med att konstatera att "skalpjakten" på Sveavägen inte lyckades på torsdagskvällen.

Arbetarbladet (socialdemokratisk) konstaterar att partiets kris är alldeles för djup för att lösas genom Juholts avgång. "Vad vi ser i dag är resultatet av år av vanvård som resulterat i ett parti utan politisk färdriktning".

I Expressen (liberal) beskriver KG Bergström ett "av allt att döma" djupt splittrat verkställande utskott. "Oavsett utgång av partiledarkrisen, har Håkan Juholt hittills misslyckats med vad som brukar betraktas som den allra viktigaste uppgiften för en socialdemokratisk ledare – att hålla ihop partiet".

"Förmodligen rökt"

Andra skribenter är mer kritiska till att Juholt, som Norrbottens-Kuriren (moderat) uttrycker det, "krigat till sig lite mer tid". "För partiet betyder det bara en sak – att det fortfarande kan bli värre", skriver NK.

Västerbottens-Kuriren (liberal) skriver att Juholt helt enkelt saknar "de politiska kvaliteter som krävs av en oppositionsledare med anspråk att bli regeringschef". Samtidigt uttrycker skribenten respekt för att Juholt klamrar sig fast:

"Går det för en politiker att komma ut mognare och bättre i sin roll, på andra sidan av en sådan här historia?" frågar man sig. Men, VK:s ledarskribent avslutar med att konstatera att Juholt förmodligen är "rökt".

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.